A rovat kizárólagos támogatója

100 évvel ezelőtt, 1923. február 9-én született dr. Vizkelety László, az Országos Kéktúra megálmodója. Az országos kék jelzés nemcsak Magyarország, de Európa első hosszútávú turistaútja is.

Dr. Vizkelety László 1933-ban lett cserkész és ekkor kezdett el túrázni. 1944-ben vizsgázott túravezetőként. MÁV dolgozóként 1949. május 13-án alapítója a Budapesti Lokomotív Sportklub Turista Szakosztályának, a Lokomotív Turista Egyesület jogelődjének. A második világháborút követően, 1952-ben, az akkori „MHK (Munkára, harcra kész)” illetve az “Ismerd meg hazádat” mozgalom keretében ő kezdeményezte az Országos Kéktúra mozgalom meghirdetését, melyet 1953-ban az elsők között maga is teljesített.

Lokósok az ötvenes években balra dr. Vízkelety László, Thuróczy Lajos és Harkányi Lajos

Az ötletet – ahogyan azt dr. Vizkelety László „Az Országos Kéktúra és akik végigjárták” című könyvében olvashatjuk – a turista elődök nagy vállalkozása, az 1938. évi Szent István vándorlás adta.

Munkásságáért (RÉSZLETEK ITT) 1994-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét. 2007 májusában, 84 éves korában hunyt el.

Az Országos Kéktúra – gyakran egyszerűen csak Kéktúra – Magyarország északi tájain végighaladó, folyamatos, jelzett turistaút. Útvonala a Kőszegi-hegységben található Írott-kőtől a Zempléni-hegységben fekvő Hollóházáig vezet. Hossza 1172 km, amely azonban az útvonal esetenkénti módosításai miatt változhat. Az országos kék jelzés nemcsak Magyarország, de Európa első hosszútávú turistaútja is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás