Hirdetés

Nyércekben mutatták ki a koronavírusnak egy új mutációját, amely komoly veszélyt jelenthet a közegészségügyre és a Covid-19 elleni vakcina-fejlesztés sikerére. “Ez egy komoly veszélyforrás az egész világra nézve” – nyilatkozta Mette Frederiksen, dán miniszterelnök. A mutáció már emberekre is átterjedt, eddig 12 dán állampolgárnál mutatták ki. Emiatt a dán kormány elrendelte az ország teljes nyérc állományának azonnali elpusztítását.

Az eset miatt egyben elszigetelik a környezetétől Dániának azt a részét, ahol a mutáció elkezdett átterjedni emberekre. A válsághelyzet azután alakult ki, hogy a a vakcina-kutatásért felelős dán Állami Oltóanyag Intézetben (State Serum Institute) kimutatták: az állatokban mutálódott koronavírus olyan tulajdonságokkal rendelkezik, ami veszélyeztetheti az egész világon zajló vakcina-fejlesztések hatékonyságát, mivel a mutációra az emberi szervezet nem reagál antitest-képződéssel.

Eddig 207 nyérc-farmon mutatták ki a fertőzést, a dán miniszterelnök szerint így már nem tartható helyi keretek között a vírus terjedése. “A most talált mutáció kapcsán komoly felelősségünk van az egész világgal szemben. Emiatt az esetet nagyon komolyan kell vennünk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a terjedését” – mondta Mette Frederiksen.

Ezért mintegy 17 millió nyércet pusztítanak el a katonaság bevetésével Dániában, az ország eddig a világ legnagyobb nyérc-prém előállítójának számított. “Nehéz szívvel hoztuk ezt a döntést. De szükség volt rá” – tette hozzá a dán miniszterelnök – írta az az1.hu.

Ide kívánkozik Konok Péter FB véleménye: 

Tizenötmillió nyércet ölnek le Dániában.
Ez rémesen hangzik, de ezeket a szerencsétlen jószágokat amúgy is leölték volna. Így hamarabb ér véget ketrecekben töltött nyomorúságos létük (életnek nem nevezném).
Dániában amúgy – business as usual – évi tizenhétmillió nyércet ölnek le. És ez csak Dánia, és ezek csak a nyércek. A nyérc nem tojik tojást, húsát nem eszik, tejét nem isszák. Persze, a nagyüzemi állattartás akkor is rémes, ha célja az emberiség proteinigényének kielégítése (pontosabban az ebből eredő profit iránti csillapíthatatlan éhség), de valahogy mégis igazolhatóbbnak látszik, könnyebb kimondani rá, hogy muszáj. Nem így kellene, de valahogy kell.
De ezt az évi tizenhétmillió állatot csakis azért termelik (erre ez a megfelelő szó) és mészárolják le, hogy gazdag szarháziak flangáljanak a szőrükben. Hogy megmutathassák, milyen sokat tudnak így elégetni a vagyonukból, amit az emberek és a természet kizsákmányolásából szereztek. Ebben nincs semmi muszáj (már ha eltekintünk a csillapíthatatlan profitéhségtől, lásd fentebb), semmi szükségszerű. Luxusfogyasztás, státuszszimbólum, pszichopata rongyrázás. A nercbunda egyetlen helyen helyénvaló: a nyércen.
Minden egyéb felhasználása aljas, otromba, gyilkos barbárság.

Kapcsolódó anyagok:

Vakcina hónapok alatt?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás