Hirdetés
greenfo/MTI

Különösen veszélyesek az óceánokba jutó mikroműanyagok, mivel azok nemcsak a vizet szennyezik, hanem a tengeri élőlényeket is mérgezik. Határozott intézkedések nélkül 2040-re csaknem megháromszorozódhat a világ óceánjaiba kerülő műanyag mennyisége – figyelmeztet egy friss amerikai kutatás.

A becslések szerint 2019-ben 171 ezermilliárd műanyagrészecske volt már az óceánok vizében. A tengerek műanyagszennyezettsége 2040-re 2,6-szeresére nőhet, ha nem lépnek fel ellene globálisan, határozott eszközökkel – vetítette előre az amerikai 5 Gyres Intézet által vezetett, szakértői értékeléssel ellátott tanulmány.

A kutatásban hat nagy tengeri régió 11 777 megfigyelőpontjának felszíni műanyagszennyezési adatait vizsgálták 1979. és 2019. között.

Marcus Eriksen, a 5 Gyres Group társalapítója riasztónak nevezte azt a tendenciát, amelyet a műanyagszennyezettség növekedésével kapcsolatban globálisan tapasztaltak az ezredforduló óta. Mint hangsúlyozta, “egy erős, jogilag kötelező érvényű, globális ENSZ-szerződésre” van szükség a műanyagszennyezésről, hogy a probléma forrását tudják megszüntetni.

Különösen veszélyesek az óceánokba jutó mikroműanyagok, mivel azok nemcsak a vizet szennyezik, hanem a tengeri élőlényeket is mérgezik. A tanulmányt értékelő szakértők szerint a kutatás rávilágít, hogy korábban alábecsülték az óceánok tengeri műanyagszennyezésének mértékét.

hawaii életkép

Az ENSZ novemberben Uruguayban kezdett tárgyalásokat a műanyagszennyezést kezelő globális megállapodás előkészítéséről, és azt a célt tűzte ki, hogy 2024 végére tető alá hozzon egy jogilag kötelező érvényű szerződést.

A globális szerződést támogató Greenpeace környezetvédelmi csoport szerint a határozott fellépés nélkül a következő 10-15 évben megduplázódhat, 2050-re pedig megháromszorozódhat az óceánok műanyagszennyezettsége.

Az ENSZ tagállamai március 5-én állapodtak meg a nyílt tengerek élővilágának védelmét célzó első nemzetközi biodiverzitási egyezmény szövegéről. A tárgyalások elsődleges célja az volt, hogy a jövőben a világ óceánjainak legalább harminc százaléka védelem alá kerüljön.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás