A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: telex.hu

Megszűnik a háztartási, kerti kutak és a mezőgazdasági öntözésre használt kutak létesítésekor jelenleg szükséges bejelentési kötelezettség és engedélyeztetésre sem lesz szükség.  2024 januártól új, immár hosszútávú kútamnesztia lép életbe: a korábban engedély nélkül létesített sekély kutak 2024-től automatikusan szabályosnak minősülnek.

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról várhatóan még májusban szavaz az Országgyűlés, a szöveg társadalmi egyeztetése már lezárult. Az új szabályok jövő januártól léphetnek érvénybe, amint lejár az év végéig meghirdetett kútamnesztia – tudta meg a Napi.hu.

Nagy István agrárminiszter korábban már jelezte, hogy további könnyítés jöhet, mivel a sekély kutak nem érintik a felszín alatti vízkészletet, ezek forrása az összegyűlt csapadékvíz, vagyis a talajvíz, ezért környezetvédelmi szempontból nem jelentenek kockázatot.

Év végéig van érvényben a jelenlegi kútamnesztia, amelynek lényege, hogy a korábban szabálytalanul létesített sekély mélységű kutakat bírságmentesen bejelentsék a tulajdonosok, ezáltal fel lehessen mérni, pontosan hány használatban lévő kút található az országban.

Mára azonban kiderült, hogy képtelenség felmérni, pontosan mennyi kút működik az országban, mivel az illegális kutak bírságmentes bejelentésének lehetősége sem vezetett eredményre az elmúlt években. A sekély, környezeti szempontból ártalmatlan kutak jelenlegi szabályozása gyakorlatilag teljesen megszűnik.

A jövőre hatályba lépő módosítás végleg rendezi a szabálytalanul létesített sekély kutak helyzetét, mivel jövő januártól minden 2024 előtt ásott vagy fúrt kút automatikusan jogszerűen létesített lesz. Az új szabályozás nem csupán a háztartási célú, hanem a mezőgazdasági öntözésre használt létesítményekre is vonatkozik.

Folytatás: Rendeződik a kerti kutak sorsa

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás