Hirdetés

Megépül Paks II, blokkonként 1000-1600 megawatt teljesítménnyel. A Nemzeti Energiastratégia szerint 2025-ben indulna el az új atomerőmű első blokkja, és ha lesz második blokk, az legkorábban 2030-ban lép működésbe. Arra nincs körülbelüli válasz sem, hogy mennyibe kerülne az atomerőmű bővítése.

Paks II egy darabig párhuzamosan futna Paks I-gyel. A bővítést az indokolja, hogy számítások szerint 2030-ban a jelenleginél 30 százalékkal több áramra lesz szüksége az országnak, többek között az elektromos-üzemanyagcellás autók elterjedése miatt – mondta Nagy Sándor, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója a cég tegnapi sajtótájékoztatóján, és a szénalapú erőműveket fokozatosan le kell állítani. Paks II működésével az ország nem szorulna árambehozatalra.

Hatvanéves üzemidővel számolnak a beruházást előkészítő zrt. szakértői, vagyis a 2025-ös dátumból kiindulva az atomerőmű legalább 2085-ig meghatározná, hogy döntően miből és hogyan termel villamos áramot Magyarország. A két új blokk a jelenlegi telephelyen épülne meg a mostani elképzelések szerint.  Az origo összefoglalója szerint körülbelül 1500-1800 milliárd forintba kerülne a két blokk. Ez a központi költségvetés egytizede, és háromszor annyi, mint amennyibe a négyes metró kerül. A beruházás árát valószínűleg a fogyasztók fogják kifizetni az áram árában. Az új erőműben termelt áram mintegy 80 százalékkal lehet drágább, mint a jelenlegi paksi, mert a jelenlegi négy blokk beruházási költségeit már leírták. (zöld becslések szerint a beruházás akár 4000 milliárd is lehet.)

TOVÁBBI RÉSZLETEK >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás