Orbán évértékelőjének zöld bullshittjei

2024. február 18.

Hírek

Orbán Viktor tegnap délután tartotta évértékelőjét a “karmelita főhadiszállás” lábánál a Várkert Bazárban. Az elkordonozott protokoll eseményen a mérvadó sajtó nem vehetett részt A szervező Polgári Magyarországért Alapítvány a döntést a helyszín befogadóképességének szűkösségével indokolta, hiába tartják az évértékelőt évek óta itt. A 24.hu mellett így járt a Telex, az RTL, a Blikk és a… Tovább »

Gyengülhet a hazai nukleáris biztonság, mert könnyítik az ellenőrzést

2024. január 28.

Hírek

Már a 2023 októberében társadalmi vitára bocsátott tervezet láttán is sokan megdöbbentek, aztán a  parlament által december legvégén szinte módosítás nélkül elfogadott atomtörvény-módosító csomag bevezette a „független ellenőrző szervezet” fogalmát is.  Gyorsítanák Paks 2 engedélyezését az újragondolt szabályokkal.

Megkezdődött a kihátrálás Paks2-ből

2023. november 28.

Hírek

Egyre több jel utal rá, hogy már a kormány sem számol komolyan Paks2 felépítésével. A múlt héten a Fidesz olyan határozati javaslatot terjesztett a parlament elé, amely egyértelművé teszi, hogy a B terven dolgoznak.

Új hungarikum: a sarokba szorított nukleáris hatóság

2023. október 18.

Hírek

Európában példátlan, rendkívül kockázatos mutatványra szánta el magát az Orbán-kabinet a csigalassan haladó paksi bővítés felgyorsítása érdekében: olyan helyzetbe kívánja szorítani az OAH-t, amelyben az csak a kormánnyal nyíltan szembefordulva tarthat ki a szakmai szempontok elsődlegességét (vagyis a biztonságot) eddigi engedélyezési politikája mellett. Jávor Benedek a Párbeszéd – ZÖLDEK EP-listavezetője, Budapest brüsszeli irodája vezetőjének írása.

Orbán Viktor a Roszatommal tárgyalt

2023. június 5.

Hírek

Orbán Viktor miniszterelnök ma a Karmelita kolostorban tárgyalt a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A propaganda szerint hamarosan elindulhatnak a paksi atomerőmű „újabb fontos előkészítő munkálatai”.

Így szállhat el Paks II. engedélye

2023. január 19.

Hírek

Hogyan képzeli a kormány Paks I. üzemidejének meghosszabbítását és Paks II. megépítését egyszerre? – tette fel  írásbeli kérdését az MSZP frakciójából Tóth Bertalan Lantos Csaba energiaügyi miniszternek, levele pedig egyúttal rámutatott néhány aggályra a paksi beruházás körül.

Az atomenergia törvény módosítására készül a kormány, és nem a jó irányba

2022. november 14.

Hírek

Orbán görcsösen ragaszkodik a zsákutcás Paks2 atommutyihoz. Terveik szerint szigorítják az üzleti titok megismerésének feltételeit, Paks I az eddigieknél is még kevesebbet fizet majd be az erőmű leszerelésére fordítandó nukleáris pénzügyi alapba (költői kérdés: ki fizet majd helyette?), és egyszerűsítik, gyorsítják az engedélyezési eljárást.

Az Orbán kormány atommutyijának árát unokáink is nyögni fogják

2022. október 4.

Hírek

Szijjártó Péter szerint megkezdődött Paks 2 reaktortartályainak gyártása. A külgazdasági- és külügyminiszter Facebook-posztjában beszélt a Paksi Atomerőmű bővítésének aktuális mozzanatairól. A magyar kormány csodálatra méltó elszántsággal lökdösi a magyar energiapolitikát a szakadék széle felé.

A paksi mór

2022. szeptember 9.

Hírek

Süli János személyében már a második elvitathatatlan hozzáértésű „belsős” szakember távozik a paksi bővítés parancsnoki posztjáról. Ha azt vesszük, hogy nyolc éve írták alá a szerződést az oroszokkal, nem is tűnik soknak. Az évszázad legnagyobb beruházásából így lett az évszázad csődje.