Hirdetés
greenfo/MTI

Az elmúlt 40 évben a kormányok nem voltak tekintettel a Római Klub első jelentéseként publikált “Növekedés határai” című kutatás figyelmeztetéseire, ezért most már ott tartunk, hogy nemcsak a fenntartható fejlődés szempontjait, hanem az okozott kár elhárítását is meg kell oldani.

A  jelentés megjelenésének évfordulója alkalmából tartott rendezvényen Bezegh András, a Magyar Ipari Ökológiai Társaság (MIPOET) elnöke elmondta, hogy a negyven évvel ezelőtt a növekedéssel járó veszélyekről megfogalmazott figyelmeztetések reálisak voltak, előre jelezték az erőforrások elapadását, az élelmezés gondjait, az elszegényedést, az ivóvíz szűkösségét.

Ifjabb Zlinszky János, a MIPOET és a Növekedés határai kutatócsoport köré szerveződött Balaton Csoport tagja kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben felgyorsult az erőforrások kimerítése, és szerinte ahhoz, hogy 2050-re ne álljon meg a növekedés, a népességszám és az anyagfogyasztás stabilizálása szükséges a világban. Növelni kell az anyag- és energiahatékonyságot, a mezőgazdaság termelékenységét, a talaj és a természet védelmét, és csökkenteni a környezetszennyezést.

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek helyettes ombudsmanja hangsúlyozta: az emberiség egyre kevésbé hajlandó tudomásul venni, hogy milyen területeken haladja meg a lehetőségek határait, például a rendelkezésre álló energiaforrások területén. Gyene Gyöngyvér, a Balaton Csoport irányító bizottságának tagja ismertette a nemzetközi szervezet harminc éves történetét, és hangsúlyozta: többször felhívták a figyelmet az erőforrások nem megfelelő felhasználására.

A Balaton Csoport 1982-ben tartotta első tanácskozását a Balaton partján az akkori ipari miniszter meghívására. Hivatalosan International Network of Resource Information Centers (Erőforrás Információs Központok Nemzetközi Hálózata) néven az Amerikai Egyesült Államokban jegyezték be a Balaton Csoportot, ott működik a titkársága is. Induláskor 9 ország tudósai vettek részt az fenntartható erőforrások témakörében tartott tudományos tanácskozáson. Jelenleg 30 ország tudósai – köztük jelentős számban Magyarországról – alkotják a csoportot, és évente – többnyire a Balaton partján – vitatják meg a legaktuálisabb témákat.

A Balaton Csoport általános kiadásait és speciális projektjeit többek között a The Resource Group, a Rockefeller Brothers Fund, a Jessie Smith Noyes Foundation, a Myer Foundation, a Rockefeller Foundation, a magyar környezetvédelmi minisztérium, az ENSZ Környezeti Programja, valamint az ENSZ Ipari Fejlesztési Szervezete, az UNESCO és magánszemélyek szponzorálják. A Magyar Ipari Ökológiai Társaság öt éve alakult, küldetése az ipari ökológia alkalmazásának támogatása a kutatás, oktatás, irányítás, területfejlesztés és ipari gyakorlat terén.

A Római Klub 1968-ban alakult azzal a céllal, hogy nemzetközi eszmecserét folytasson a globális gondok feltárása érdekében. Első jelentése, A növekedés határai 1972-ben jelent meg, amelyet azóta több is követett, amelyek mindegyike az emberisége jövőbeni fejlődése szempontjából fontos kérdéseket jár körül. A Római Klubban tevékenykedett több magyar tudós – Gábor Dénesen kívül Bognár József, Szentágothai János és László Ervin.

Kapcsolódó anyagok:

Meddig növekedhetünk (még)?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás