Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Egy környezetvédelmi aktivista csoport szerint a „klímakatasztrófa” egyik okozói a feleslegesen nagy szabadidő-autók, amely miatt kilenc országban engedtek le autógumikat, köztük az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Kanadában.„Bátor polgárok szerte a világon tegnap este… legalább 600 SUV gumiabroncsát engedték le, pontosan két hónappal az ENSZ Cop27 klímacsúcsának megnyitója előtt”– közölte a Tire Extinguishers. A csoport szerint a teljes szám még valószínűleg emelkedni fog, és további akcióik is lesznek.

A csoport, amelynek tevékenységéről már a hvg.hu is beszámolt kijelentette, hogy célja, hogy „lehetetlenné tegye az SUV-k birtoklását a világ városi területein”, mert elítélik ezeket a járműveket, amelyek a „felesleges luxust” jelentik megterhelik a környezetet, és az utak is veszélyesebbek miattuk.

A kampányaikat egy olyan weboldalon keresztül koordinálják, amely tanácsokat ad, hogyan dugaszolják el az SUV-abroncsok szelepeit, hogy azok lassan leeresszenek. Arra szólítják fel az aktivistákat, hogy éjszakai szabotázstámadásokat hajtsanak végre, és hagyjanak minden jármű szélvédőjén egy-egy szórólapot, amely elmagyarázza a tulajdonosnak, miért lettek célpontok – írja a Guardian.

Az angol rendőrség egyelőre vizsgálja, hogy az autógumik károsodás nélküli leeresztése egyáltalán bűncselekmény-e.

Nemzetközi Energiaügynökség tanulmánya szerint az SUV-k éves kibocsátása több mint 700 megatonna CO2-ra emelkedett, amit szemléletes példával úgy magyaráztak, ha az SUV-k egy ország lenne, akkor a hetedikek lennének a szén-dioxid-kibocsátás tekintetében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás