Hirdetés

Az Ökotárs Alapítvány idén 12. alkalommal is meghirdette az Év Fája versenyt, amivel a környezetünkben élő fákra, a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepükre hívja fel a figyelmet. Két különdíj is kiosztásra került.

A versenybe idén is bármely közösség nevezhetett egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története van, és amely szerepet játszik a körülötte élők életében. Idén 27 jelölt indult a versenyen, melyek közül a szakmai zsűri választott ki a 11 döntőst. Ezek közül a közönség online szavazással választotta meg kedvencét július 1. és október 1. között.  A fákra idén összesen 9927 szavazat érkezett.

Az első helyet hatalmas előnnyel a debreceni Csokonai Színház előtt álló két csüngő japánakác nyerte el, így ez a két fa lett 2021-ben az Év Fája, 3237 szavazattal. A nyertes fák Debrecen város büszkeségei.

A két fa a Csokonai színház bejárata előtt áll, magasba ívelő ágaival sokszor betekintettek a teátrum ablakain, és minden estére jutott nekik bőven megbeszélni való. Belestek a kulisszák mögé és láttak ezernyi sikert és bukást, hallottak tapsorkánt és üdvrivalgást, átéltek ínséges időszakot és csillogó éveket – állt a jelölésben.

A 2021-es magyarországi győztes japánakácok természetesen idén is indulnak a 2022 elején rendezendő európai versenyben, aminek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el.

Két különdíj is kiosztásra került.
A Hős Fa címet Ziliz ezeréves tölgyfája érdemelte ki, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a Mausz-fa: a hárs a dombtetőn – a Szekszárdi dombság és a Sárköz peremén kapta az idei évben.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

 1. A kultúra párosa – A debreceni Csokonai Színz csüngő japánakácai-3237 szavazat
 2. A perkátai nagy tölgyfa -1884 szavazat
 3. Gödöllői görbefa – 1099 szavazat
 4. Mausz-fa, a hárs a dombtetőn – a Szekszárdi dombság és a Sárköz peremén-864 szavazat
 5. A martfűi mesefa-850 szavazat
 6. A három horti vadgesztenyefa-605 szavazat
 7. Herény Erzsébet-hársai-592 szavazat
 8. Százéves eperfa a kétsopronyi Kemencés Tanyán-279 szavazat
 9. Kispáli Vadkörtefa -225 szavazat
 10. Micsky hársak-197 szavazat
 11. Ezeréves Tölgy, Ziliz-95 szavazat
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás