Hirdetés
(X)

Újabb területén tett előrelépést a teljes folyamat környezetterhelésének csökkentése érdekében a gyártás és értékesítés minden pontján környezettudatos megoldásokra törekvő PVC profilgyártó, a GEALAN. A tannai gigaberuházása, a logisztikai folyamatokat egyszerűsítő és gyorsító magasraktár építésével a teljes gyártási folyamat válik környezeti szempontból is tudatosabbá.

A modern logisztika, mint gondosan megtervezett mozgatórugó

Egy precízen megtervezett és felépített logisztikai rendszer hozzájárulhat a vállalati stabilitásához, illetve előnyt jelenthet az esetleges kihívásokkal szembeni időszakokban. Az elmúlt évek gazdasági hullámvasútja újkeletű akadályokat hozott és erősen átformálta több vállalati szegmens korábban kialakított folyamatait: megjelent a nyersanyag-hiány, jellemzővé váltak a szállítási akadozások, megnövekedtek a költségek, illetve a munkaerőhiány ismét növekvő tendenciát mutatott. Egyre többen ismerik fel, hogy a kihívások kezelése stratégiai újratervezést, azon belül is nagyobb fokú rugalmasságot igényel. Ezzel párhuzamosan vált érezhetővé a környezettudatos folyamatok, illetve a digitális fejlesztések kulcsfontossága is a problémák leküzdésében.

A vállalkozások folyamatait, a gyártástól kezdve a tároláson át a szállításig alapvetően átszövő logisztika az egyik legfontosabb tényező a mindennappi feladatok zökkenőmentes teljesítéséhez – ezen a területen is vannak hatékonyságot javító fejlesztési irányok.

 A hatékony raktározás vállalati szerepe

A GEALAN több évtizedes fennállása óta nagy hangsúlyt fektet a fenntartható fejlesztések és megoldások alkalmazására. Mára PVC profiljaik nem csak 100%-ban újrahasznosíthatók, de gyártósoruk is megújuló energiával működik, illetve az új ablakprofilok már közel 50%-ban tartalmaznak – minőségvesztés nélkül – újrahasznosított műanyagot. A környezettudatos elvek alkalmazása mára a logisztika területén is érvényesül. Mérföldkőhöz érkezett a vállalat azzal, amikor útnak indult a 15 millió eurós magasraktár-beruházás Tannaban. A 2024. júniusában átadott teljesen automatizált épület hatalmas, 5020 kazettás befogadókapacitással rendelkezik, így a vállalat a továbbiakban helyben is képes lesz tárolni a szállításhoz sorban álló termékeket. Ezzel pedig sok felesleges kilométert és raktárbérlési költséget takarít meg. Mindemelett az új magasraktár távirányított mozgatóberendezései segítenek optimalizálni az erőforrások használatát, ami hatással van a gyártás és a partnerek kiszolgálásának sebességére is.

„Fontos számunkra, hogy a GEALAN-nal való partnerség a velünk kapcsolatban álló szállítmányozók számára is előnyös legyen: raktárhelyekre egyre nő az igény, járművezetők viszont egyre kevesebben vannak, a költségek ezzel párhuzamosan pedig emelkednek. Fontos szem előtt tartanunk, hogy a teherautók üzemeltetése akkor jól kihasznált, ha nincsenek üresjáratok, tehát gyorsan megy a rakodás és minimális a várakozási idő” – mondta Michael Steiniger, a GEALAN logisztikai szakértője.

Az új raktárépületben automatizált berendezések végzik a tárolókonténerek mozgatását és szállítását az adott munkatárshoz a betöltőpontokra. Ezzel jelentős mennyiségű felesleges emberi erőt és időt lehet megtakarítani, ami a folyamat egészét látványosan gyorsítja.

Mit tud az új GEALAN magasraktár?

Amellett, hogy az új raktár energiaellátását napelemes rendszerek biztosítják, tervezésénél is fontos szempont volt már, hogy az épület megfeleljen a KfW 40 alacsony energiaszintű szabványnak, ezért falai hőszigeteléssel, tetőszerkezete pedig párazáró réteggel van ellátva. A belső raktér-hőmérsékletet pelletfűtés biztosítja, míg a komissiózó pontokon padlófűtés teszi kényelmessé a munkakörülményeket.

“Az ergonomikus kialakítású komissiózó pontokat a munkatársak bevonásával terveztük: velük került meghatározásra az ideális munkamagasság, a fáradásgátló szőnyegek elhelyezése. Ez kényelmesebbé teszi a néha hosszú órákon keresztül szükséges állómunkát, az automatizáltság pedig sok kézi munkavégzést takarít meg. Következő célkitűzésünk az önvezető, elektromos hajtású targoncák tesztelése, melyek akár más országokból is távvezérelhetők lesznek” – tette hozzá a szakember.

A GEALAN már a közeljövőben is tervezi új fejlesztések bevezetését, kizárólag fenntartható elvek mentén haladva.

A magasraktár előnyeiről IDE KATTINTVA olvashat részletesebben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás