A rovat kizárólagos támogatója

A napelemes rendszerek működésüket tekintve többfélék lehetnek, aszerint, hogy kapcsolódnak-e az áramszolgáltató hálózatához vagy sem.

Az előbbi esetben a fogyasztó, a napelemes rendszer tulajdonosa felhasználja saját rendszeréből a kapott áram egy részét, aktuális fogyasztása alapján, viszont nem tárolja a megtermelt energiát, hanem a felesleget az áramszolgáltató hálózatába táplálja. Cserébe az áramszolgáltató is ad olyankor energiát, amikor a napelemes rendszer nem termel, például éjjel, s kiegészíti az igényeket olyankor is, amikor esetleg a napelemes rendszer nem elegendőt termel, például a téli hónapok napsütésben szegényebb időszakaiban.

Mi az az inverter?

De hogy lesz a napelem energiájából elektromos áram, s hogyan működik az egész napelemes rendszer? Az inverter az az eszköz, amely a napelemek segítségével begyűjtött energiát olyan formába alakítja át, amely aztán felhasználható az elektromos eszközök, például a hűtő, a TV, a mosógép, a számítógép stb. számára a működésükhöz, valamint az áramszolgáltató hálózata is fogadni és használni tudja azt.

Az inverter a napelemes rendszer lelke, az egyik legfontosabb része, hiszen enélkül nem is tudnánk használni a napelem panelek által begyűjtött energiát, mivel az nem lenne alkalmas rá, hisz a panelek által előállított energia egyenáram, míg az elektromos eszközök által használt energia váltóáram. Az inverter pedig egy áramátalakító készülék, aminek segítségével váltóáram lesz az egyenáramból, és megvalósul az energia alkalmazhatóvá, felhasználhatóvá válása.

Inverterek fajtái

Az invertereknek alapvetően két típusa különböztethető meg, az egyik a hálózatba való visszatáplálást megvalósító napelemes rendszerekbe való, míg a másik a szigetüzemű napelemes rendszereket támogatja.

A hálózatba visszatápláló inverter

A hálózatba visszatápláló inverter a napelemekből jövő változó erősségű és feszültségű elektromos energiát alakítja át oly módon, hogy az alkalmassá váljon a közműhálózatba való belépésre. Ez az inverter lehet egy- vagy háromfázisú is, ami az adott ingatlan elektromos hálózatától függ. A transzformátoros inverterek vékonyrétegű panelekhez, az anélkülieket pedig mono- és polikristályos napelem panelekhez javasoltak.

Manapság már az inverterek közel maximális teljesítménnyel képesek működni, az energia veszteség mennyisége ennek köszönhetően elenyésző. 

Szigetüzemű inverter

A szigetüzemű inverter abban más, mint az előző, hogy a napelemek által termelt és az akkumulátorokban eltárolt egyenáramot alakítja váltóárammá, azaz felhasználható energiává. A hálózati rendszer problémái, például egy áramszünet értelemszerűen nem érinti az invertert, mivel szigetként működik a rendszer és nincs összeköttetés sem az áramszolgáltató hálózatával.

Az inverterekre is igaz, hogy mindig minőségi terméket válassz, megbízható gyártótól származót, amire hosszú garanciát is vállalnak. A napelemes rendszer minőségi elemek és optimális tervezés-kivitelezés mellett fogja hozni a tőle elvárt teljesítményt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás