Hirdetés

Christopher Whitfield és Wenqi (Jonathan) Zhao az Egyesült Királyságból megkapta a rangos Stockholm Junior Water Prize 2024-et a Temze-medence PFAS-szennyezésével kapcsolatos munkájukért. Viktória svéd koronahercegnő a stockholmi Víz Világhét ünnepségén adta át a győztesnek a díjat.

A per- és polifluoralkil anyagok (PFAS) szennyezése világszerte egyre nagyobb aggodalomra ad okot. Az Egyesült Királyság Temze-medencéjére összpontosítva, ahol nincs használható megoldás a problémára, Whitfield és Zhao kifejlesztett egy térinformatikai neurális hálózatot, amely a PFAS-értékeket a kísérletileg validált értékek 10% -án belül jósolja meg.

Kihirdették a Stockholm Junior Water Prize nemzetközi verseny győzteseit, ahol 15 és 20 év közötti diákok mutatják be a főbb vízügyi kihívások megoldásait.

A díj elnyeréséről Zhao azt mondta: “Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy elnyertük ezt a díjat. Csodálatos volt itt maradni Svédországban, annyi új baráttal.”

A zsűri megjegyezte, hogy Whitfield és Zhao “megtalálják a módját, hogy az adatokat hasznosítható tudássá alakítsák. Gépi tanulással azonosították a PFAS-hotspotokat, terepen tesztelték eredményeiket, költséghatékony szűrőrendszert fejlesztettek ki, és felvették a kapcsolatot a helyi önkormányzatokkal és környezetvédelmi szervezetekkel a tudatosság növelése érdekében.

A győztesnek a Víz Világhete díjátadó ünnepségén adta át díját Viktória svéd koronahercegnő, a díj hivatalos védnöke.

A Kiválósági Diplomát a mexikói Shanni Valeria Mora Fajardo és Rosa Mendoza Sosa kapta a tintás víz házi szűréssel történő újrafelhasználásáért végzett munkájukért.

A People’s Choice Award díjat a brazil Manoel José Nunes Neto kapta, kiegészítve a nyertesek sorát.

A Stockholm Junior Water Prize díjat 1997 óta minden évben megrendezik. A rendezvény házigazdája a Stockholmi Víz Alapítvány, alapító partnere pedig a Xylem.

További információ a nyertes projektekről:  Stockholm Junior Water Prize: Egyesült Királyság

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás