A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A gázfűtéssel kapcsolatban egyre több érvet lehet felhozni, amik az átlagos fogyasztókat is arra késztetik, hogy átgondolják fűtési szokásaikat. Modernizálni éppen ezért sokan, de legalábbis egyre többen szeretnének, de nem találják a megfelelő alternatívát, hiszen még mindig a legtöbben azt gondolják, hogy a gázfűtés a legolcsóbb lehetőség, aminél kedvezőbb alternatíva nem létezik a piacon.

Ezzel szemben fontos tisztázni, hogy az ingatlan szigetelésén múlik a legtöbb, ha a kiadásokról van szó, közel sem mindegy, milyen nyílászárónk van, de az sem, hogy egyetlen szobát vagy egy irodaházat akarunk fűteni. Az elektromos fűtés ma már bizonyítottan a legmagasabb hatásfokkal működő típus, amin belül számos változat létezik, az egyéni igényeket kiszolgálandó. Ezeknek a rendszereknek nincs károsanyag-kibocsátása, azaz szennyeződésmentesen fűtenek, aminek komoly jelentősége van, elég csak egy pillantás vetnünk a légszennyezettségi adatokra.

Miért biztonságosabb ez a fűtés?

A hőtermeléshez használt energia átalakítása nem jár semmilyen szennyezés létrehozásával, ami már önmagában is egészségesebb és biztonságosabb működést eredményez, mint a gázfűtésé. Az infrafűtés az egyik legkorszerűbb elektromos fűtési típus, aminek több változata is elérhető. Az infravörös sugarakkal melegítő rendszer nem csak költséghatékony, gazdaságos, hanem kifejezetten takarékos is, tekintve hogy magasabb hőérzetet biztosít, mint az egyéb fűtési berendezések. Ennek köszönhetően nem kell túlhajtani a fűtésünket, kellemes meleget biztosít úgy is, hogy nem tekerjük olyan magasra a termosztátot, ahogy egy hagyományos gázfűtéses rendszer esetében tennénk.
A nagy hatásfokkal működő infrafűtés közvetlenül a testeket melegíti, nem kell az egész ingatlant felmelegítenie ahhoz, hogy elérje a kellő hőfokot. Mindez talán nem tűnik egyértelműnek, hogy miért is fontos a környezet szempontjából, de mivel az energia maximális felhasználásáról van szó, pazarlásról nem beszélhetünk, ami máris érhetővé teszi a technológia jelentőségét. Fontos továbbá az is, hogy az elektromos fűtések kombinálhatóak a napelemekkel, amik viszont, ha kellő mennyiségben állnak rendelkezésünkre, akár az egész energiaellátást biztosítják. Összességében tehát az a korábbi állapot, amiben az elektromos fűtés egy megfizethetetlen, csak a kiváltságosok számára elérhető rendszer, már nem valós.
A fosszilis tüzelőanyagok végessége nap mint nap egyre égetőbb problémává válik, ez a folyamat nem megállítható, de egyre nagyobb tömegeket ébreszt rá, hogy a korszerűsítés nem halogatható tovább, és hogy az elektromos fűtése egy jó alternatíva ehhez.


Quirin András olvasónk észrevétele a cikkhez:

Gyakori olvasója vagyok lapjuknak. Sok kiváló véleményt, írást találtam már eddig. Sokáig mellékesen épületenergetikai számításokat végeztem. Ezért kicsit furcsállom az elektromos fűtésről szóló cikkeket. Ehhez a cikkükhez szeretném megjegyezni, hogy nálunk a primerenergia átalakítási tényező 2,6 (ennyiszer több energiát égetünk el, hogy 1 egység hasznos legyen). A”szennyeződésmentes” csak ott, a fűtőtest mellett igaz, távolabb nem. A költségek és a hatásfok tekintetében a hőveszteség mérvadó, ha az építmény a mai “közel nulla” veszteségű, akkor talán elfogadható, de pláne napelemet telepíteni ezért szerintem túlzás, legelső volna a teljes nagymértékű hőszigetelés. Az ilyen cikkek magáról a fűtőtestről igazak lehetnek, de a fűtési rendszerről, szennyezésről, üzemköltségről félrevezetőek lehetnek. Esetleg ilyenkor a végén zárójeles megjegyzésben a hőszigetelésre lehetne utalni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás