A rovat kizárólagos támogatója

Két évvel ezelőtti levélváltásunkkor Ön azt az ígéretet tette, hogy sem az Auchan, sem más bevásárló központot álmodó beruházó kedvéért nem fogják módosítani Győr város hatályos rendezési tervét Győr- Szélesföldeken. Most ez mégis megtörténik… A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség nyílt levele Borkai Zsolt polgármesternek.

Tisztelt Polgármester Úr!

Két évvel ezelőtti levélváltásunkkor Ön azt az ígéretet tette, hogy sem az Auchan, sem más bevásárló központot álmodó beruházó kedvéért nem fogják módosítani Győr város hatályos rendezési tervét Győr-Szélesföldeken. Most ez mégis megtörténik… Sajnos nincsenek illúzióink, miután múlt év végén a tervmódosítási folyamat zöld utat kapott Önöktől úgy, hogy a parlament épp az előző napon fogadta el a „Plázastop” törvényt, borítékolható, hogy a bizottsági támogatások után a város közgyűlése is jóváhagyja majd a tervezett módosítást.

Nem szeretném hosszan részletezni a módosítás ellen korábban részletesen bemutatott érveinket a természeti és kulturális értékeket veszélyeztető fejlesztésről, csak az előterjesztés azon a részét szeretném megkérdőjelezni és megcáfolni, amelyekkel a rendezési terv módosítást és a fejlesztést indokolták:

„Kereskedelmi-szolgáltató park megvalósításával egybekötött nagyszabású infrastrukturális beruházás.”  A tervezett közúthálózat fejlesztést a város úgy is megkövetelhetné a beruházótól, hogy nem módosítja a rendezési tervet. Ráadásul a tervezett fejlesztés az igazán kritikus pontot – a 83. sz. főút autópálya körgyűrű alatti szakaszát – nem tudja kezelni, így a forgalmi káosz várhatóan csak növekedni fog.

„Fejlesztési területen jegyzett, kiemelt régészeti emlékeknek a beruházás költségén történő teljes körű feltárása, gazdagítva ezzel a Győr város építész-, várostörténeti múltjáról való ismereteket,”
A régészeti emlékek teljes körű feltárása – a rendezési terv módosításától függetlenül – már megtörtént, így ezt érvként feltüntetni indokolatlan.

„A jelenlegi gazdasági helyzetben új gazdasági szereplők betelepülésével, üzleti tevékenységükkel pozitívan hatnak a gazdaságélénkítésre, tovább erősítve ezáltal Győr városának kiemelt térségi szerepkörét.”  A korábbi – város által megrendelt független – elemzések és vizsgálatok ezzel kapcsolatban nem mutatattak összefüggéseket.

„Több száz új munkahely teremtés a városrész és városkörnyéki lakók számára. „ A korábbi vizsgálatok arra is rámutattak, hogy ugyan létrejöhetnek új munkahelyek, de ezzel párhuzamosan a város más területein munkahelyek szűnnek meg a csökkenő kereslet miatt.

Szeretnénk emlékeztetni Polgármester Urat arra is, hogy csatlakozott a „Védd a hazait!” akcióhoz, melyben arra vállalkozott győri cégek tulajdonosaival egyetemben, hogy a helyi, hazai termékek vásárlását támogatják. Nem gondoljuk, hogy az Auchan ezen termékek széles körét tárná vásárlóközönsége elé.

„A városrész és városkörnyéken lakók kereskedelmi-szolgáltatási ellátottsága és minősége javul, köre bővül.”  Ez az állítás több mint cinikus, a városrészben már most is egy közepes panellakásnyi bevásárló terület jut minden lakosra.

Nem tudjuk a fejlesztés megalapozásnál milyen tényezők voltak, melyek megváltoztatták Polgármester Úr korábbi álláspontját, de abban biztosak vagyunk, hogy a jogerős környezetvédelmi engedély nélkül megkezdett rendezési terv módosítás és az ennek nyomán létrejövő megaberuházás sem a jelen, sem a jövő nemzedékeinek érdekeit nem szolgálja.

Tisztelettel:
Lajtmann Csaba elnök
Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás