Hirdetés

Eltüntetné az állami Cupru Min SA bányavállalat a szászavinci templom tornyát, az egyetlen emberi építményt, amely még kilátszik a zagytározóból. Az állami bányavállalatnak elege lett abból, hogy ide járnak a katasztrófaturisták fotózkodni.

A vállalatot zavarja, hogy ide járnak a turisták látványos fotókat készíteni Európa egyik legszennyezettebb területéről, amelynek különös hangulatát épp a még kilátszó templomtorony adja.
 
A vállalat néhány munkatársa megpróbált február elején eljutni a toronyhoz, de nem sikerült, mert a víz a zagytározóban nem fagyott meg kellőképpen, írja az Adevărul. A másik terv szerint fából építenének hidat a toronyhoz, amelyet kábellel vennének körül, a kábelt pedig a partról egy munkagéppel húznák addig, amíg ledől a torony, és ellepi a zagy.
 
Szászavinc falu közel 400 házból állt. 1977-ben döntötte el Nicolae Ceauşescu, hogy induljon a rézbányászat a Verespatak és Szászavinc között félúton található Roşia Poieni-nél. Szászavinc településen 300 család ingatlanát sajátította ki az állam az 1980-as évek elején, a völgybe 1986-ban kezdték zúdítani a felszíni rézbányászatból származó zagyot. A zagytározó körül pár kilométeres körzetben szétszórt házakban még élnek páran, jegyzi meg az Adevărul.

Szászavinc és Verespatak az elmúlás tragédiája az élet nagy színpadán. A pusztulás képei viszont néha döbbenetesen szépek.
 
A Főtér szerint a zagytározó gátja nem teljesen biztonságos, többször szivárgott már át a zagy, és okozott szennyeződést. A vízszint megnövekedésétől tartó vállalat tavaly finanszírozta a közeli Vinca templomának átköltöztetését a nagyszebeni néprajzi múzeumba, de még csak a tetőzetét szállították át, a szétszedett falakat valahol a gát közelében tárolják. Az Adevărul szerint az oltárasztal is még a helyén áll, nem mozdították el, mert még felszentelt helynek számít, amíg az illetékes lelkész el nem végzi a megfelelő egyházi szertartást.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás