Hirdetés

A következő 30 évben több városi terület fog épülni, mint eddig valaha. A gyarapodó települések infrastruktúra, étel, energia, víz és lakóhely igényei pedig növekednek. A városok jósolt ütemű növekedésével már elérnénk a 2015-ös párizsi klímaegyezményben meghatározott felmelegedési határt.

Egy most zajló ENSZ konferencia a városi fenntarthatóságot kutatja, ám a kutatóktól bejövő információk hiányában a program el fog bukni, figyelmeztetnek Timon McPhearson és kollégái. A héten zajik a Habitat III, az ENSZ legnagyobb világvárosi konferenciája az ecudori Quitoban. A 20 évente tartott többoldalú egyeztetés célja a városok fenntarthatóbbá tételéhez nyújtott globális keret, az Új Városi Program (NUA) elfogadása. Sajnos pont a tudomány képviselői hiányoztak a NUA előkészítő folyamataiból. Csak összehasonlításképpen: többek között a párizsi klímakonferenciát is szakértői bizonyítékok alapján folytatták le.

Az csak az egyik ok, hogy a tudományos közösség nem volt felkészülve a Habitat III-ra.

A néhány meghívott szakértő konzulensként lett volna jelen az eseményen, ám júliusban a tárgyalófelek elvetették azt a panelt, amiben tudósok és nem-állami résztvevők is szerepeltek volna. Az EU tagállamok és a gazdagabb országok attól tartottak, hogy a fórum túl sokba fog kerülni. A várostudományok fontossága miatt szükséges lesz az ügy újratárgyalása, és azért is, mert a NUA-nak tudományos-politikai egyeztetésen kellene alapulnia.

Gyorsuló urbanizáció

A villámgyors urbanizálódás az emberi történelem egyik legnagyobb szociális átalakulása. A városok forrásai kimerülnek és a klímaváltozás okozta új veszélyekkel, pl. áradásokkal néznek szembe. A városok ugyanakkor az innováció motorjai is, az adaptálódás részeként és az ellenálló képesség növelésével természet-alapú infrastruktúrákat vezetnek be, zöld tetőket kialakítva, vagy lápos területeket helyreállítva. A városokban jelentkező kihívások komplex és egymással összefüggő kérdéseket tesznek fel, olyan területek érintve, mint egyenlőség, igazságosság, ellenálló képesség, gazdasági lehetőségek, infrastruktúra fejlesztés, vagy ökológiai helyreállítás.

Kínai megapolisz születőbenKínai megapolisz születőben

Összedolgozni

A NUA bevezetéséhez, monitorozásához, értékeléséhez bizonyítékokra lesz szükség a kutatók közösségétől természettudományos és szociális területekről egyaránt. A városkutatásoknak rendszerezetteknek, reprezentatívnak és igazoltnak kell lenniük, hogy a törvényalkotók számára is hasznosak legyen. Ez jelenleg közel sincs így. A legtöbb városkutató és rendelkezésre álló forrás jellemzően az északi féltekén és a nagyobb városokban található, de a legsúlyosabb városi kihívások leginkább a déli féltekén és a közepes méretű városokban jelentkeznek. Ezért az elsődleges kutatásokat ki kellene terjeszteni a kevésbé vizsgált és gyorsan változó városi kontextusokra, főként Latin-Amerikában és Kelet-, valamint Délkelet-Ázsiában. Például túlságosan keveset tudunk az anyaghasználat, ökoszisztémák, szociális és politikai normák, migráció, megbetegedési tényezők és az innováció globálisan összekapcsolódó városi rendszereiről.
A várostudósoknak jobban fel kellene ezeket térképezniük és modellezniük, amivel adatokat tudnának szolgáltatni a tervezéshez, menedzsmenthez és döntéshozatalhoz. Ám a sokféle forrásból származó tudás összegyúrásához nékülözhetetlen képességek ritkák, pedig a globális várospolitika informálásához szükséges lenne. A szakmai képesítést nyújtó rendszerek és a szektorok közötti interakciók hiánya elszigetelődésre kényszeríti a specialistákat, pl. mérnököket, építészeket, tervezőket.

Nevada USAkígyózó előváros Nevada USA

Öt lépés

Az alábbiakban öt javaslatot részletezünk, amivel a várostudomány fejlődése és befolyásoló ereje lenne növelhető.

Egy városokkal foglalkozó nemzetközi tudományos szervezet létrehozása.
A testület feladata lenne a 2030 utáni progam meghatározása, nemzetközi szinten biztosítva a széleskörű interakciót a tudomány és a politika színterein, valamint a városok közötti tanulási lehetőséget. A szervezet olyan, már létező globális hálózatokhoz csatlakozhatna, mint az IPCC, az ENSZ-Habitat stb. A testületet a tudósokkal, a szakmai közössséggel, a városokkal kapcsolatos tudás minden szintű képviselőivel – ide sorolva az ösztöndíjasokat, közhivatalnokokat, városlakókat – egyeztetve kellene létrehozni.

A tudás és szokások globális terjesztése. 
A legtöbb kutatás északon zajlik, a legnagyobb szükség délen van. Számottevő befektetések szükségesek azokban az akadémiai intézményekben, amik a városkutatással, szabályozással foglalkoznak és gyorsan urbanizálódó városokban működnek.

A városkutatás finanszírozásának növelése. A kutatási ösztöndíjakhoz valódi globális források szükségesek, amik város- és régiószintű összehasonlító tanulmányokat tennének lehetővé. Ezek beindításához a nemzeti kormányok, fejlesztési bankok és magánalapítványok támogatása szükséges.

A transzdiszciplináris kutatások és szintézisek támogatása. A releváns tudással rendelkező közösségeknek kell vezetniük a városfejlesztési politikákat rövid- és hosszútávon egyaránt. A transzdiszciplináris kutatásokat a várostudományok új finanszírozási forrásaival kellene támogatni. A már létező tudás szintetizálására lenne szükség és a szabályozás összes szintjébe építésére.

A tudományos-politikai küzdőterek hozzáférhetőségének növelése. Tisztázni kell a várostudósok szerepét azokban a politikai platformokban, amik a NUA-ban vagy a szélesebbkörű multilaterális rendszerekben jelennek meg.

A városkutatás előmozdítása tehát elkerülhetetlen, tudományos vezetőszerepét pedig támogatni kell a globális városi törvényalkotásban- írta a nature.com.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás