A rovat kizárólagos támogatója

Hamarosan egy a teljes turizmust maga alá gyűrő gigaszervezet jöhet létre, a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség, derül ki egy a hvg.hu által ismertetett kormányelőterjesztésből. A Rogán Antal jegyezte terv szerint központilag koordinálnák a nagyobb sporteseményeket, koncerteket, fesztiválokat és saját eseményeket is szerveznének.

Egy új, erősen központosított állami intézményrendszerrel venné át az idegenforgalom irányítását a kormány: a legfontosabb sporteseményektől kezdve a nagy koncerteken és fesztiválokon át mindent központilag koordinálnának, sőt, lenne egy sor esemény, amit maguk szerveznének – tudta meg a hvg.hu. Az erről szóló, birtokunkba került előterjesztés titkos, de láthatóan már a részletekig kidolgozott, így ha a koncepcióból valóban kormányhatározat lesz, akár már az idén működésbe lendülhet az új turizmus-gigaszervezet, a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség.

A névtelenséget kérő informátorunktól kapott előterjesztés jelenleg „nem nyilvános” minősítésű, így az ebben szereplő koncepció hivatalosan nincs megerősítve. Az anyagot a Miniszterelnöki Kabinetiroda jegyzi, jóváhagyója Rogán Antal miniszter. A benne szereplő dátumok alapján januárban folytak róla kormányzati egyeztetések, aminek a híre már egy ágazati forrásunk szerint terjedt az utóbbi hetekben szakmai körökben. De ahogy fogalmazott, csak annyit tudtak, hogy jelentős átalakítása készül, és hamarosan meg is jelenhet az erről szóló kormányhatározat.

Az előterjesztés vezetői összefoglalója nem kertel arról, hogy mi a cél: „a turizmussal kapcsolatos állami feladatok átszervezése, bővítése, a teljes idegenforgalmi ág lefedése” a hatékonyabb működés érdekében, illetve azért, hogy több legyen a turizmusból származó állami bevétel. Vagyis az ágazatból befolyó pénzt növelnék, „mind összegében, mind a GDP-hez való hozzájárulás arányában”. Hiszen bármennyire hasít is az idegenforgalom, utóbbiban lemaradtunk szomszédos országoktól, ahol a GDP 12-15 százaléka is befolyik a turizmusból, míg ez az arány nálunk 2013-ban csak 8,8 százalék volt – teszik hozzá.

Az állami bevételnövekedéshez pedig a turizmus egészét lefedő új intézménystruktúra kell, amely egységes koordinációs, illetve marketingstratégiát követ, és kidolgozza „a jövőbeni magyar turizmus koncepciót”. Ebben egyébként fontolóra vennék „Budapest központi szerepének további erősítését”, mind a konferencia-, mind a szabadidő-turizmusban, de újragondolnák az olyan kiemelt vidéki területek fejlesztési stratégiáját is, mint a Balaton, a borvidékek vagy a gyógyfürdők.

Folytatás a hvg.hu-n:   Gigaszervezet ülhet rá az egész szektorra

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás