Hirdetés

A ghánai Agbogbloshie-nál nincs mérgezőbb hulladéktelep a bolygón. Fillérekért dolgoznak heti 6 X 12 órát fiatal fiúk a gyilkos füstben. A problémának csak egy része, hogy a gazdagabb országokban kidobáljuk az elektromos eszközeinket, Afrikában ugyanis lesz egy második életük, mielőtt máglyára vetnék őket. “Minden nap imádkozom, hogy ne kelljen többé idejönnöm” – a világ egyik legmérgezőbb helyén jártunk.

Amikor először megláttam Agbogbloshie végtelennek tetsző hulladéktengerét az eget betöltő füstfelhő alatt, ami a horizonton égő máglyákból szállt fölé, rögtön megértettem, miért ragadt biblikus név a környékre. „Az Úr pedig kénköves tüzes esőt bocsátott Sodomára és Gomorára, az Úrtól, az égből. Így pusztította el azokat a városokat és azt az egész környéket, a városok egész lakosságát, sőt a föld növényzetét is” – a bűnös városok pusztulásának leírása Mózes első könyvéből szinte hézagmentesen illik arra, ahogy a ghánai Szodoma és Gomorának nevezett negyed kinéz. Ennek a része a hulladéktelep is. ( lásd Kálmán Attila nyitóképe)

Szenvedünk itt. A legrosszabb a levegő: a füst beszáll a szívünkbe, és megbetegíti a testünket – mondta Abdellah, aki egy félbevágott autóban él, pár tucat méterre onnan, ahol elektronikus hulladékot és kábeleket égetnek, hogy előcsalogassák azokból az értékes fémeket. A tüzek mellet nem is a 60 Celsius-fokos hőmérséklet a legelviselhetetlenebb, hanem a toxikus füst, ami forró gázokkal tölti meg a tüdőt, mérgező ízekkel kaparja a torkot, és tíz perc alatt az ájulás közelébe szédít. Abdellah itt él és dolgozik 11 éve burner boyként, azaz a szeméttelepi hierarchia – és tágabban a globális elektronikus hulladékipar – legalján.

Az évente tízmilliárd dollárokban mérhető iparág méretét segít megérteni, hogy a szektorban több pénz mozog, mint amennyi Ghána GDP-je. Erre lehetne legyinteni, de a 74. legtöbb bruttó hazai terméket termelő országról van szó, amivel megelőzi Bulgáriát, Horvátországot és Szlovéniát is. Amikor viszont újrahasznosításról van szó, akkor nem az ebből a mérhetetlen pénzből naponta csak néhány dollárt megkereső Abdellah és a többi burner boy jut eszünkbe, holott ők is a részei ennek a világméretű rendszernek, ami a napi megélhetésüket biztosítja ugyan, de az idő előtti halálukat is okozza.

Gyakran ezért azokat a fejlett államokat szokás okolni, ahonnan több tízezer tonna elektronikus hulladékot exportálnak szegényebb országokban. Azonban a helyzet nem ilyen egyszerű: Agbogbloshie-ba már Ghánán belülről érkezik a legtöbb kiszuperált elektronikus eszköz.

Ha kidobjuk a tévét, azt még használják, mielőtt elégetik

Az Ipen és a Basel Action Network tavalyi jelentése szerint Agbogbloshie-ban az okozza a gondot, hogy a gazdag országokban kidobáljuk a megunt elektronikus eszközeinket, ezektől pedig úgy a legolcsóbb megszabadulni, ha konténerekbe pakolják a hulladékot, és elhajóztatják a sok millió tonnányi használhatatlan, mobiltelefont, porszívót, tévét, mosógépet, és mi egyebet oda, ahol nincs szem előtt, például Ghánába. Teszik ezt mindezt a Bázeli Egyezmény ellenére, ami tiltja az e-hulladék exportját.

Könnyen hihető magyarázat: a profitorientált cégeket, ha igyekeznek is zöldre mosni magukat, kevéssé szokta érdekelni a környezet, általában a legolcsóbb megoldást keresik. Azonban Agbogbloshie csak kisebb részben ezeknek a cégeknek a sara, ugyanis az e-hulladék úgy 80 százaléka Ghánából kerül ide. Az autóalkatrészekről és más fémhulladékról nem is beszélve, amiből talán még többet hordanak ide, mint e-hulladékból.

Miért importál Ghána olyan szállítmányokat, amelyekben javítható vagy idejétmúlt elektronikus eszközök közé keverik az így kiszűrhetetlen hulladékot? Azért, mert hatalmas használt elektronikusáru-piac van az országban, ahogy Afrikában sok helyen. Ez pedig nem fekete-fehér dolog. Ezt a piacot az mozgatja, hogy a gazdagabb országokban alig javíttatnak valamit, mert sokszor egyszerűbbnek tűnik – főleg az olcsóbb eszközöknél –, ha inkább újat vesz az ember. Vagy egyszerűen csak az újabb, a jobb kell, a régi pedig megy a kukába.

Kálmán Attila 24.hu teljes helyszíni riportját ITT találja >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás