A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Júniustól kísérleti jelleggel, a jövő év elejétől pedig végleges hatállyal bevezetik az előjegyzési rendszert az egynapos turisták esetében Velencében, ahova első ízben húsvétkor tértek vissza igazán tömegesen a látogatók.

Miután most húsvétkor ismét annyi turista özönlötte el az olaszországi Velence városát, mint a pandémiás időszak előtt, ezért a városvezetés úgy döntött, hogy egyelőre csak kísérleti jelleggel, de 10 eurós belépési díjat szednek majd minden turistától júniustól. A Guardian szerint a 6 hónapos próbaidőszak után jövő januártól működne élesben is a rendszer.

Luigi Brugnaro polgármester a La Repubblica című lapban megjelent interjúban jelentette be, hogy júniustól életbe léptetik az évek óta tervezett előjegyzési és belépődíjas rendszert az egyre növekvő turista áradat szabályozása érdekében. A polgármester szerint Velence a világon az első olyan város, ahol bevezetik ezt a „nehéz kísérletet”.

Az egy napra érkező, tehát Velencében szállást nem foglaló turistáktól beszedett belépődíj 3 és 10 euró között lesz majd, attól függően, hogy mekkora a lagúnák városának látogatottsága az egyes napokon. A díj összegét igyekeznek majd úgy megállapítani, hogy a turisták száma ne haladja meg a napi 40-50 ezret.

A pandémia előtt évente 30 millió ember kereste fel Velencét. A koronavírus-járvány csillapultával fokozatosan visszatértek a turisták, de az első igazi áradatot húsvétkor észlelték: vasárnap 140 ezren, hétfőn közel 100 ezren érkeztek.

A polgármester üdvözölte a látogatók visszatérését, de közölte, hogy ellenőrzés alatt akarják tartani a turistaáradatot.

Az előzetes online regisztrációt kezdetben különféle kedvezményekkel, például olcsóbb múzeumi belépőjegyekkel ösztönzik. Elvárják az előjegyzést a Veneto tartományban élő olaszoktól is, akiknek azonban nem kell fizetniük, és indokolt esetben, például temetés vagy rokonlátogatás esetén, regisztrálniuk sem kell.

A napidíj egyébként azokra nem vonatkozik, akik legalább egy estére kivettek szállást a városban. A tervek szerint beengedő-kapukat szerelnének fel a város fontos turisztikai pontjain, így tudnák megakadályozni, hogy azok ne jussanak be a városba, akik nem regisztráltak előzetesen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás