Zöld hét 2024/9 Már májusban túllőttük magunkat.

2024. június 7.

Hírek

Május 25-én a magyarok túllőtték magukat. A Rám szakadéktól Velencéig: tömegturizmus és klímaváltozás. Mi az az univerzális hőkomfortindex, és milyen nyárra számíthatunk? Hőhullámok és halálozás. Járda kávézaccbetonból, és globális homokhiány. Kire szavazzanak a zöldek az EP választáson?

Velencei bumeráng – visszaütött a turista belépő?

2024. május 20.

Hírek

Velence az első nagyváros a világon, amely belépődíjat szed a turistáktól, a Santa Lucia vasútállomásnál táblák figyelmeztetik a turistákat, hogy 8:30 – 16:30 között 5 eurót kell fizetni, ha be akarnak jutni a lagúnavárosba. Még több lett a turista Velencében, miután bevezették a belépőjegyet, mert túl sok volt a turista.

Így állítaná meg Velence a süllyedését

2024. február 11.

Hírek

Velencének a víz régen a védelmet jelentette, mostanra viszont fenyegetéssé vált. A lagúnák városára folyamatos veszélyt jelent a tengerszint növekedése. Egy új mobilgát azonban védelmet nyújthat: a Mózes nevet viselő szerkezet elválasztja egymástól a tengert és a lagúnát, és ezzel megakadályozza a víz bejutását a városba.

Velence és Barcelona után Amszterdam is befékez a turistáknak

2023. október 22.

Hírek

Egyre több európai nagyváros húzza meg a határokat, képtelenek kezelni a turisták áradatát. Amszterdam városvezetésének döntése szerint 2024-től a jelenleg 7 % helyett 12,5 % adót kell beépíteni a szállodai szobák árába.

Olasz vonatreneszánsz

2023. szeptember 2.

Hírek

Az idei nyári főszezonban is sokan szenvedtek a túlzott turizmustól Olaszországban: nemcsak a helyiek, hanem azok is, akiknek másokkal együtt kellett tolongani azért, hogy láthassák Velence, Firenze, Róma vagy Milánó nevezetességeit. Ilyenkor zsúfoltak az autópályák és a mellékutak is.

A turistákra ráunó városok ismét akcióznak

2023. augusztus 4.

Hírek

Hullámvasútra hasonlít a turisták körében népszerű városok viselkedése. Nem sokkal a koronavírus-járvány kitörése előtt több spanyolországi városban, egyebek mellett Barcelonában is tüntettek a várost élhetetlenné tévő külföldi vendégek áradata miatt, hogy aztán másfél év múlva különféle kedvezményekkel csábítsák vissza a pandémia miatt elmaradt turistákat.

Tanzániában elűzi lakóhelyükről a maszájokat a turizmus és az arab bérvadászat

2023. június 3.

Hírek

1968-ban a Beatles gúnyosan énekelt „Bungalow Billről”, az emberről, aki imádta a meditációt és az indiai tigrisvadászatot. Örökösei most az Egyesült Arab Emírségekből érkeznek, és Kelet-Afrika völgyeiben és legelőin nagyvadakra vadásznak. A helyi törzsek kárára, akiket kitelepítésre kényszerítenek a hatóságok, míg ezeket a dúsgazdag ragadozókat a tenyerükön hordozzák.

Kinyírja a kulturális és természetes világörökségünket az éghajlatváltozás?

2023. március 27.

Hírek

A Yellowstone Nemzeti Park, a Galápagos-szigetek, a Stonehenge, Velence vagy a Szabadság-szobor – mind olyan helyszínek, amelyeket a klímaváltozásból fakadó szélsőséges időjárási események és folyamatok fenyegetnek. Ráadásul a különböző stressz-faktorok (tömegturizmus, urbanizáció, környezetszennyezés) összekapcsolódhatnak az éghajlatváltozás fokozódó negatív hatásaival, felgyorsítva a sérülés, vagy akár a teljes pusztulás folyamatát.

A turisták a legnagyobb környezetszennyezők?

2022. augusztus 6.

Hírek

Mallorca talán minden más helynél jobban járul hozzá a globális felmelegedéshez. A főszezonban másfél percenként száll le vagy fel egy repülőgép a turistaparadicsomban. 195 millió turista érkezett Mallorcára légi úton az elmúlt 20 évben. 1,4 millió repülőgép le és felszállását regisztrálták a repülőtéren.

Fizess, ha a Magas-Tátrába mész

2022. július 16.

Hírek

Szlovákiában fontolóra veszik, hogy belépődíjat kérjenek a Tátrai Nemzeti Parkba. A rendszer egyelőre csak önkéntes alapon, idén nyáron indulna, melynek keretében egy eurót kéne fizetni a belépésért.