Hirdetés
Forrás: hvg.hu/zhvg

Mallorca talán minden más helynél jobban járul hozzá a globális felmelegedéshez. A főszezonban másfél percenként száll le vagy fel egy repülőgép a turistaparadicsomban. 195 millió turista érkezett Mallorcára légi úton az elmúlt 20 évben. 1,4 millió repülőgép le és felszállását regisztrálták a repülőtéren.

“Mallorcán a légiforgalom 100 ezer milliárd tonna (?!) szén-dioxidot juttatott a levegőbe a légi szállitás miatt” – mondta Jaime Adrover, a Terraferida környezetvédelmi szervezet szóvivője Mallorcán. A turisták többsége Németországból és Nagy-Britanniából érkezik. “Nem mehet ez így tovább” – hangsúlyozza a DRV, a német utazási irodák szövetségének elnöke.

A tömegturizmus összeségében 8%-kal járul hozzá a globális szén-dioxid-kibocsátáshoz. A légi szállitás az Achilles-sarka a tömegturizmusnak, de nemcsak az okoz környezetvédelmi problémát – hangoztatta Norbert Fiebig.

Sok turista ugyanis hajón érkezik és távozik. Az óriási hajók szintén szennyezik a környezetet. A luxusszállodák pedig rengeteg vizet fogyasztanak: egy szálló vendégre 522 liter jut naponta!

Ezért a NABU német környezetvédő szervezet teljes joggal állapítja meg, hogy a tömegturizmus nem teljesíti a párizsi nemzetközi klímaegyezmény előírásait. Holott Glasgowban, a klímavédelmi világkonferencián az utazási irodák 600 képviselője aláírta azt, hogy 2050-re karbonsemleges lesz ez az ágazat is.

Mit lehet tenni?

Drágítani kellene a légi forgalmat. Németországból jelenleg egy menettérti jegy Mallorcára 140 euró. Ezt nagyon sokan megengedhetik maguknak.

“A turizmus nem alapvető emberi jog. Nem arról van szó, hogy elvesszük valakinek azt a jogát, hogy vakációra menjen” – mondta Wolfgang Strasdas, az eberswaldi egyetem fenntartható turizmus tanszékének vezetője. Ő azt sürgeti, hogy a fapadosok árainak növelése mellett legyen nemzetközi karbonadó is.

Csakhogy közben Mallorcán egyre több a turista és a repülőgép. Palma de Mallorca repülőterét bővítik egy 200 millió eurós korszerűsítési program keretében. Vagyis a jövőben még több repülőgép szállítja a turistákat Mallorcára – állapítja meg a közszolgálati Deutsche Welle.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás