Hirdetés

Két aknavető gránátot találtak Gödöllő Ökörtelek-völgy területén a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. által üzemeltetett hulladékkezelő központban. A gránátok a gyűjtőszigeteken kihelyezett üveggyűjtő konténerekből beszállított, szennyezett üveg utólagos válogatása során kerültek elő.

Szerencsére most sem történt baleset. Sajnos, a felelőtlen lakossági magatartás következtében régebben már a vegyes hulladékban is találtak repeszgránátot, amelyet a mechanikai kezelés előtt időben észrevettek, így nem került be az aprítóba. A hulladékba került tüzérségi eszközök nemcsak a technológiát veszélyeztetik, hanem közvetlenül emberéleteket, így a szállítókét, válogatókét, technikusokét, valamint a hulladékgyűjtőket használó állampolgárokét, gyerekeket és felnőtteket is.
A talált háborús lövedékek egy része még máig aktív, sőt a talajban eltöltött évtizedek hatására jelentősen korrodálódnak, instabilakká válnak. Így megtalálásukkor annak elmozdítása is beindíthatja a szerkezeteket, ezért előkerülésükkor be kell jelenteni a rendőrségen és tilos azt hulladékként kezelni – írta Hartman Mátyás, a Zöld Híd Régió Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatóhelyettese, környezetvédelmi és műszaki vezetője.

Bátyi Edina, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs altisztje az MTI érdeklődésére közölte: mivel a Gödöllőn talált tüzérségi lövedékek zárt területen vannak, az úgynevezett D-kategóriába tartoznak. Ha nem mozdítják el azokat, illetve nem nyúlnak hozzájuk, nem robbanhatnak fel. A tűzszerészek ma vizsgálják meg, majd szállítják el a gránátokat – tette hozzá.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás