Hirdetés

Ezek a kis állatbarát oázisok bárhol, akár  egy-két száz négyzetméteren megvalósíthatóak, és – főleg a nagyobb városokban – különösen hasznos menedékei lehetnek az állatoknak.

“Aki fát ültet, állatokat ment.” Kiss Norbi világ és sokszoros Európa bajnok autóversenyző, a kápolnai Macskaárvaház Alapítvány állat és természetvédő civil szervezet kuratóriumi tagja ezzel a szlogennel kezdte meg évekkel ezelőtt közössége erdőtelepítési kampányát, amelynek eredménye mára egy több száz fából, cserjéből álló erdős terület, amelynek jótékony hatása immáron egész Kápolna községre kiterjed.

A jelenleg ötödik Európa bajnoki címéért harcoló világhírű autóversenyző, most úgy döntött: egy mintaprojekt keretében  “biodiverzitás parkot és Ita-tó”-t hoznak létre, mini méretben  reprodukálva egy az állatok számára ideális természetes élőhelyet. A cél az, hogy a Kápolnán megvalósuló “biodiverzitás park és ita-tó” egész Heves Vármegyében elterjedjen, minél több település döntsön hasonló természet és állatbarát terület kialakításáról.

Egyeztetve Farkas Pál ökológussal, olyan fa és cserjefajokat választottak az állatvédők, amely  nem idegen a hazai tájtól és – a tapasztalatok alapján – bírja is a klímaváltozás okozta gyors és radikális hőmérséklet és csapadék ingadozásokat. A minierdő mellé pedig  agyaggal és kaviccsal kirakott úgynevezett “ita-tó-t terveznek, amely csapadék esetén sokáig megtartja az állatok számára nélkülözhetetlen vizet is. Ezért a biodiverzitás parkban aljnövényzetének madárbarát galagonya, csipkebogyó, madárbirs, tűztövis, magyal, borbolya, rimini fagyal bokrokat, valamint méhecske barát hárs, kőris, valamint nyír és páfrányfenyő, valamint az állatoknak szintén eledelül is szolgáló vadalma és vadkörte fajtákat ültetnek majd.

Farkas Pál ökológus Macskaárvaház

Ezek a kis állatbarát oázisok bárhol, akár  egy-két száz négyzetméteren megvalósíthatóak, és – főleg a nagyobb városokban – különösen hasznos menedékei lehetnek az állatoknak.

Bízunk benne, hogy Kápolnát követően más heves vármegyei települések és a nagyobb városok is hajlandóak lesznek ilyen kis vizes élőhellyel összekapcsolat mini oázisok létesítésére. Ennek érdekében, felkértük védnöknek Ignácz Balázs Heves Vármegye főispánját, akitől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy akár  Kiss Norbival együtt is szívesen elmegy azokra a településekre, ahol ilyen biodiverzitás parkok és ito-tó vizes élőhelyek létesülnek – mondta Bóday Csilla a Macskaárvaház Alapítvány titkára, hozzátéve: a jól érzékelhetően egyre forróbb nyarak alatt akár életmentő búvóhelyet is jelenthetnek majd ezek a mini-oázisok.

Bóday Csilla Macskaárvaház Alapítvány titkár

Nagyszerűnak tartom Norbi ötletét, ugyanis ökológiailag ennek a lényege éppen az, hogy mini méretben megpróbál, akár városi környezetben reprodukálni olyan flórát és a fauna számára szükséges feltételeket, amely bizony nagyon sokszor nagyban is hiányzik ahhoz, hogy a madarak, kisemlősök számára élhető maradjon az emberi kultúrtáj – fogalmazott Farkas Pál ökológus, hozzátéve: ha egy közösség összefog és társadalmi munkában vállalják a megfelelő terület kialakítását, egészen minimális összegből létrehozható bármely településen egy ilyen biodiverzitás minipark egy Ita-tó-val együtt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás