Hirdetés
Forrás: Békatutaj

A vasárnapi esős idő ellenére ismét kenukba ültek a Békatutaj Egyesület aktivistái, hogy megtisztítsák a Tiszafüredi-medence nádasait a szeméttől. A negyven aktivista meglehetősen tisztának találta a környezetet, de huszonkét zsáknyi szemét, nyolc festékes vödör és néhány gumiabroncs eltüntetésével sikerült tovább javítani a tó állapotát.

Túrakenukkal vágott neki a Tisza-tónak április 28-án a Föld Napja alkalmából a Békatutaj Egyesület negyven lelkes aktivistája, hogy a gyalogosan, vagy motorcsónakkal nem megközelíthető területekről is összegyűjtse a tó felszínén úszó szemetet. Az aktivisták egyszerre két csapatban gyűjtötték a szemetet Tiszafüred térségében. A vizekről és nádasokból összesen huszonkét zsák szemetet, néhány gumiabroncsot, nyolc festékes vödröt, egy játék babát, és egy palackpostát gyűjtöttek össze.

„Emlékezetes napon vagyunk túl. Az egész napos eső csak még nagyobb erőt és lendületet adott a csapatnak! Óriási élmény együtt evezni és dolgozni ezzel a mindenre elszánt lelkes társasággal.” -mondta Hajdú Hajnalka az esemény főszervezője

Tisza-tó szemétszedés 2018 április 28. Kép: Fazekas Gergely Békatutaj

A program időzítésére a Föld Napjához közeli dátum azért is ideális, mert a növényzet ilyenkor még gyér, és a nádasok mélyén rejlő szemét is könnyebben megközelíthető. A Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft-vel és a tiszafüredi Horgász Centrummal együttműködésben végrehajtott szemétszedő akció során az ország egyik legszebb vízi paradicsoma tett egy apró lépést a sikeresebb szezonnyitás felé. Az aktivisták meleg bogrács uzsonnájáról a természettudatos műanyagcsomagolás gyártó Agria Plast gondoskodott.

Tisza-tó szemétszedés 2018 április 28. Kép: Fazekas Gergely Békatutaj

„Nem azért teszem ki a szemétszedő túra fotóit a facebookra, hogy magamat/magunkat fényezzem, csupán remélem ha ezeket látva legközelebb víz közelébe mész szórakozni/kikapcsolódni, akkor te is odafigyelsz mit (nem) hagysz ott magad után!” – írta Fazekas Gergely, a Békatutaj aktivistája.

Az egri székhelyű, poroszlói bázissal rendelkező Békatutaj Egyesület programnaptárában nyolcadik éve szerepel a környezetvédelmi akció. A vízitúrák és egyéb aktív túrák szervezésével foglalkozó szervezet egész nyáron várja a természeti értékekre és mozgásra egyaránt nyitott érdeklődőket

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás