A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az ideiglenes zárva tartás ellenére mozgalmasan teltek az ünnepek a debreceni állatkert pálmaházában, ahol ezúttal az amazóniai tejbékák csapata gyarapodott egészséges utóddal. Az alig körömnyi állat még a szüleitől elkülönítve él, gondozói muslicával etetik.

Nagy Gergely Sándor a Nagyerdei Kultúrpark igazgatójának tájékoztatása szerint a mostanra teljesen átalakult, alig körömnyi méretű béka mindössze néhány napig fejlődött peteállapotban, majd nagyjából három hétig ebihalként élt a nevelőedényében. Egyelőre továbbra is szüleitől elkülönítve él a pálmaház kulisszái mögött, ahol gondozói muslicával etetik. Amint eléri a kívánt méretet, csatlakozhat a felnőttekhez és az újranyitást követően a látogatók is megtekinthetik.

Az amazóniai tejbéka (Trachycephalus resinifictrix) az Amazonas-medence esőerdőiben őshonos, viszonylag nagytermetű (6-10 cm hosszú) levelibékafaj. Nevét elterjedési helye mellett arról a mérgező, tejszerű váladékról kapta, amelyet stressz hatására bocsát ki bőrén keresztül. Étrendjének nagy részét rovarok, pókok és más kisebb ízeltlábúak teszik ki, amelyekre éjszaka vadászik. Bőrének alapszíne halvány kékesszürke, amelyet fekete vagy barna sávok tarkítanak, pupillája körül pedig jellegzetes, célkeresztre hasonlító minta figyelhető meg. Tetszetős külseje és könnyű tartása miatt a hobbiállattartók körében is kedvelt.

Bár vadon élő állománya jelenleg nem fenyegetett, az erdőirtások okozta élőhely-csökkenés miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján – közölte Nagy Gergely Sándor, aki a nyitóképet is készítette.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás