Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Az ugróférgek kinézetre olyanok, mint a nálunk is honos földigiliszták. Ezek viszont egyáltalán nem barátságos élőlények: amerre csak mennek, komoly bajba sodorják az ökoszisztémát.Ma már az Egyesült Államok tizenöt államában tekerednek, vergődnek és pusztítanak az úgynevezett ázsiai ugróférgek (Amynthas agrestis) – jelentette a Smithsonian Magazine híre alapján a BGR. Az élőlény leginkább a földigilisztára hasonlít, ám, ha hozzáérnek, azonnal megvadul, a farkával csapkod – egyesek ezért őrült féregnek is nevezik.

Az invazív faj Kelet-Ázsiából érkezett, elsősorban gyümölcs- és zöldszállítmányok révén, és ma már a teljes amerikai Közép-Nyugaton megvetették a lábukat – pontosabban a testüket, merthogy lábuk az nincs. A faj az emberre nem jelent veszélyt, a talajban és az ökoszisztémában viszont komoly gondokat okozhat. Ráadásul párosodás nélkül képes szaporodni.

Az ugróféreg elsősorban úgy okoz gondot, hogy kimeríti a talaj tápanyagkészletét, ami így megváltozik, a többi féregfaj pedig kénytelen elhagyni azt. Az élőlény miatt az egyes növények, illetve gombafajok is eltűnhetnek.

A HVG által idézett szakértők arra figyelmeztettek, hogy az ugróférgek ellen nincs hatékony védekezési mód, egyet kivéve: ahol megjelennek, onnan mielőbb száműzni kell őket. Ez történhet úgy, hogy a férgeket egy nejlonzsákba helyezik, majd azzal együtt tíz percre a napra teszik őket. A zsákot ezután – az elpusztult férgekkel együtt – a kukába kell dobni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás