A kanadai szuperdisznók elárasztják Észak-Amerikát

2024. június 1.

Hírek

Kanadai vaddisznók támadása várható Dél- és Észak-Dakota, Montana és Minnesota államokban, ahol több milliárd dolláros kárt okozhatnak. A hibrid disznók szuperképességűek, gyorsan vonulnak, hihetetlenül szaporák, és nem válogatnak, ha valamit be kell falni. A kanadai kutatók megállításukat szorgalmazzák, nehogy elmérgesedjen a két ország viszonya.

Vegyszermentesen a tuják kártevői ellen

2024. május 6.

Hírek

Vegyszerek nélkül, csalogató hatású illatanyagokkal veszik fel a küzdelmet a HUN-REN ATK kutatói a tujákat pusztító kártevőkkel szemben – közölték a kutatási hálózat honlapján.

Aknamunka a diólevélben – új idegenhonos lepkefaj bukkant fel Európában

2024. április 11.

Hírek

A lepkék minden tekintetben sokfélék. Méretük tág határok között változik: a világon a legnagyobb faj szárnyainak fesztávolsága (vagyis a kipreparált lepke elülső szárnyainak csúcsa közötti távolság) akár 300 mm is lehet, míg a legkisebb fajoké nem éri el a 3 mm-t. Két nagyságrendnyi különbség! A legapróbbak hernyói egy levél lemezének belsejében is képesek felnőni. A… Tovább »

Így lepték el Floridát a burmai pitonok

2024. március 24.

Hírek

Már megint a globalizáció. Az 1990-es években hirtelen divatba jöttek az USA-ban a burmai pitonok és néhány év alatt közel százezer ilyen hüllőt adtak el az USA Florida államában. A kígyók közül azonban sok megszökött, s a pitonok paradicsomi állapotokat találtak a Florida déli részén lévő Everglades természetvédelmi területen.

Egzotikus halak hemzsegnek a hévízi kifolyónál

2024. február 24.

Hírek

Jaguársügért, citromsügért, tűzfejű tarka sügért, és más idegenhonost igen, de őshonos halfajt alig találtak a Hévízi-tó kifolyója legfelső szakaszán: 20 ilyen jutott 500 egzotikus halra. Csukákkal próbálják felvenni ellenük a harcot.

Nutria a Dráva mentén

2024. február 12.

Hírek

A faj Dél-Amerikából származik, korábban hazánkban is tenyésztették, értékes prémje miatt. Európa több országában – a tenyészetek megszűnésével – az állatokat szabadon engedték és mára állandó állományai alakultak ki.

Először azonosítottak két szárazföldi laposféregfajt Magyarországon

2024. február 5.

Hírek

A megnövekedett áru- és személyforgalom miatt minden eddiginél nagyobb számban jelennek meg hazánkban is idegenhonos (invazív) állatfajok, amelyek ráadásul a melegedő klíma miatt nagyobb eséllyel telepednek meg, mint évtizedekkel ezelőtt. A hazai faunára kifejtett hatásuk még ismeretlen.

Bevették Délnyugat-Magyarországot a hódpatkányok

2024. január 12.

Hírek

A hódpatkány, vagy nutria terjedő, önfenntartó állományai alakultak ki a Kerka és Kebele vízfolyások, valamint a Mura folyó térségében. Mivel a nutria idegenhonos, inváziós faj, a park szerint az elharapódzásuk miatt sürgető lenne aktívan fellépni a terjedésük megállítása érdekében.