Ahol a sonkakagylók elhallgatnak

2022. október 14.

Hírek

A félelemmel teli várakozás nem volt hiába. A kagylók többsége valóban állt a homokban, de úgy, mint a lábon száradt fák. Héjuk szétnyílt állapotban, tátongó ürességgel. A lakatlan kagylóhéjak élőt próbáltak mímelni, de legfeljebb a héjukon élőbevonatot képező algák és néhány állat révén volt jelen az élet bennük és rajtuk. A haditemetők monoton fejfáiként álltak… Tovább »

Vágjuk tarra az özönfajokat!

2022. augusztus 16.

Hírek

Mindannyian emlékszünk rá, a Ludas Matyiból és a Didergő királyból, hogy ha a földesúrnak toronyhoz, a királynak melegedésre kell a fa, hát ugrasztja az ispánt, hogy szaladjon az erdőbe fáért. Könnyen tehette ezt Döbrögi, hiszen ősei birtokán hatalmas erdei voltak, hatalmas fákkal, csak válogatni kellett belőlük.

Az 1787. invazív faj lett Lengyelországban a házimacska

2022. július 27.

Hírek

A macskabarátok felháborodását váltotta ki Lengyelországban, hogy a Lengyel Tudományos Akadémia Természetvédelmi Intézete az idegen, invazív fajok közé sorolta a házi macskát – mondván kárt okoznak a madarak és más vadon élő fajok populációiban.

Az erdőkárosító rovarok nyomában a soproni kutatók

2022. július 19.

Hírek

A káros rovarfajok kimutatásához, az előrejelzéshez ki kell lépni az erdőből, hiszen a legtöbb „erdei” rovarfaj a városi területekről kerül a fás élőhelyekre. Nemzetközi együttműködésben vesz részt a Soproni Egyetem az inváziós rovarfajok megjelenésének korai előrejelzésében.

5 kilós aligátorteknős volt a balatoni zsákmány

2022. július 12.

Hírek

Emberre is veszélyes teknőst fogtak ki a Balatonból A hím aligátorteknősök akár 30 kiló feletti testtömeget is elérhetnek, az állat Magyarországon inváziósnak számít, természetes ellensége nincs.

Invazív dilemma a kék rák és a gyöngyosztriga is

2022. június 2.

Hírek

Új fajok százai nyomultak be a Földközi-tengerbe, megváltoztatva a helyi biológiai sokszínűséget, és megzavarva a halászatot. Ez új kihívásokat és új lehetőségeket hoz – tudósít az Euronews Ocean eheti összeállítása.

Amerikát elárasztják az ugróférgek

2022. április 12.

Hírek

Az ugróférgek kinézetre olyanok, mint a nálunk is honos földigiliszták. Ezek viszont egyáltalán nem barátságos élőlények: amerre csak mennek, komoly bajba sodorják az ökoszisztémát.

Idegenhonos és inváziós fajokkal kapcsolatos kutatások

Kiadványok

Az idegenhonos és inváziós károsítók kutatása és az ellenük való védekezési stratégiák kidolgozása mindig is kiemelt feladata volt az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Növényvédelmi Intézetének. Most Idegenhonos és inváziós fajokat bemutató ismeretterjesztő kötetet adtak ki.