Meglepő az óriásvarangyok kannibalizmusa

2021. szeptember 7.

Hírek

Esélyük sem volt az ausztráliai óriásvarangyok újonnan kikelt ivadékainak a legveszélyesebb ragadozóik, saját, ebihal méretű fajtársaik ellen. Egészen eddig – egy új kutatás ugyanis megmutatta, hogy az újoncok alkalmazkodtak a kannibál ebihalakhoz, s védekezni kezdtek ellenük.

Durván ráfizet Európa az invazív fajokra

2021. augusztus 6.

Hírek

A nem őshonos, invazív fajok több mint 116 milliárd euróba (42 ezer milliárd forintba) kerültek az elmúlt hatvan évben Európának. Csak a patkányok az 1960 és 2020 közötti időszakban mintegy 5,5 milliárd eurónyi (2 ezer milliárd forintnyi) kárt okoztak.

A sárga őrült hangyáktól mentesítettek egy korallszigetet

2021. június 25.

Hírek

Sikerült kiirtani a madárvilág élőhelyét veszélyeztető invazív „sárga őrült hangyákat” az amerikai Johnston-korallszigetről. A gyors és szeszélyes mozgású rovarok veszélyeztetik a tengeri madarak élőhelyét.

Brutális kárt okoznak az invazív növények és állatok

2021. május 13.

Hírek

Az egyik legpusztítóbb környezeti hatást az invazív növény-, és állatfajok jelentik. Kutatók most számszerűsítették a probléma mértékét: 1300 milliárd dolláros gazdasági kárt okoztak 1970 és 2017 között. Azt is megállapították, mennyivel kevesebbe került volna a megelőzés.

Elstartolt a szúnyogmonitor

2021. április 2.

Hírek

Szúnyogmonitor néven április 1-én új weboldal indult az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpont kutatóinak közreműködésével, hogy a lakosság bevonásával feltérképezzék az emberre veszélyes kórokozókat, vírusokat is terjesztő, invazív csípőszúnyogfajok hazai terjedését.

Íme az Európára legveszélyesebb invazív állatfajok

2020. december 8.

Hírek

Nemcsak őshonos növény- és állatfajokat szorítanak ki az invazív fajok, hanem nagyon jelentős környezeti és gazdasági kárt is okozhatnak. Kutatók szedték össze, mely fajok okozzák a legnagyobb gondot Európában, illetve melyekre kell nagyon odafigyelni a jövőben.

Térkép készült az országos problémává vált invazív címeres poloskákról

2020. november 12.

Hírek

Az elmúlt öt évben vált tömegessé a jelenléte Magyarországon az invazív címeres poloskáknak – derül ki a 14000 kérdőívkitöltő válaszait összesítő felmérésből, amely alapján kirajzolódott az országos poloskatérkép. A Sokk a rovar Facebook közösség poloskatérképéből az derült ki, hogy nincs már olyan térsége az országnak, ahol ne jelentek volna meg ezek a rovarok, amelyeket lakosságarányosan… Tovább »