Új invazív meztelencsigafajok Magyarországon

2023. szeptember 23.

Hírek

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) munkatársai elsőként jelezték öt meztelencsigafaj hazai jelenlétét, vagy megerősítették a velük kapcsolatos korábbi bizonytalan adatokat.

Kiderült, miért olyan sikeres a Balatonban az invazív kagyló

2023. szeptember 19.

Hírek

A Magyar Kutatási Hálózat Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének munkatársai növekedési és testösszetétel-vizsgálatokkal igazolták, hogy a szénhidrát helyett a zsírraktározásra való átállás képessége lehet az oka az inváziós kvagga kagyló sikeres elterjedésének a Balaton táplálékszegény keleti medencéjében.

Az invazív fajok világszerte évi 423 milliárd dolláros veszteséget okoznak

2023. szeptember 10.

Hírek

Mára 37 ezer idegen faj jelent meg új környezetben a Földön, ezek közül 3500 veszélyezteti új élőhelyét a termések elpusztításával, őshonos fajok kiszorításával, vízterületek szennyezésével, betegségek terjesztésével, a talaj katasztrófákhoz vezető átalakításával.

A meleg fehér fény segít távol tartani a poloskákat

2023. augusztus 30.

Hírek

Magyar kutatók az ázsiai márványospoloska összetett szemeinek spektrális érzékenységét vizsgálták. Eszerint az emberi szem számára pirosas, sárgás fényeket a legkevésbé, míg a kék és ultraibolya fényeket a leginkább kedvelik e rovarok, vagyis a rövidebb hullámhosszakban gazdag hideg fehér fényű lámpák vonzóbbak a poloskák számára, mint a meleg fehér fényűek.

Mississippi tarajosteknős a Tisza partján

2023. augusztus 25.

Hírek

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szerint a Tisza szolnoki szakaszán találtak rá az eddig csak otthon tartott teknősfaj „kivadult” példányára, a mississippi tarajosteknősre. Előfordulása sok kérdést vet fel a szakértőkben.

Vadonélő mosómedvékre bukkantak egy Budapest környéki erdőben

2023. augusztus 9.

Hírek

Vadonélő mosómedvéket filmeztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gödöllői vadbiológus kutatói egy Budapesttől 30 kilométerre fekvő erdőben. Mivel a mosómedve invazív faj, akár a hazai őshonos állatfajokra is veszélyt jelenthetnek.

Meglepő, de a Kiskunság túl van erdősítve

2023. április 7.

Hírek

A kiskunsági erdők 81 %-a faültetvény, e területek fajdiverzitása radikálisan lecsökken, sőt idegenhonos növények inváziójának kiindulópontjaivá válnak. Ha már ültetvény, ökológiai, természetvédelmi szempontból a szakemberek őshonos fehérnyárt javasolnak fenyő és akác helyett.

Így lakjuk le a bolygót: a COP15 margójára

2022. december 15.

Hírek

A biológiai sokféleséget 5 dolog veszélyezteti: a földhasználat, a természeti erőforrásaink túlhasználata, a környezetszennyezés, az inváziós fajok és a klímaváltozás.