Hirdetés

A PET Kupa folyómentő tevékenységét civil szervezeti kezdeményezésként végzi, amely nem valósulhatna meg támogatások nélkül. Kapnak ajándékba faanyagot, hogy PET-hajót építsenek, kesztyűt, hogy legyen mivel és zsákot, hogy legyen mibe szedni a palackot. Segítik őket informatikai munkával, laptopokkal, nyomdai kivitelezéssel, vízanalitikai vizsgálatokkal és megannyi szakértői szolgáltatással. A PET KALÓZOK köszönete.

Mindenért roppant hálásak, az ünnepek közeledtével pedig azokat az adományokat szeretnék megköszönni, akik saját ajándékaikat ajánlották fel a PET Kupának. Az ő felajánlásaikon keresztül szeretnék megmutatni, mennyiféleképpen lehet egy jó ügy érdekében adakozni.

Létezik az ajándékozásnak ugyanis az a módja, amikor úgy érezzük magunkat igazán megajándékozva, amikor szeretteink egy számunkra fontos ügyet juttatnak közelebb a céljához. Így kerülnek olykor a környezetvédők és ezáltal a tisztább Tisza az ajándékcsomagba.

Már év elején érkezett egy meglepő felajánlás
Az Endurance Mission 3.0 expedíció árral szemben tervezett kajakkal végigevezni a Dunán, a sportteljesítményért felajánlott adományokat a PET Kupának akarták gyűjteni. A folyómentők könnyen kitalálták, hogy mire fordítanák az adományokat. A PETényi renoválását tűzték ki célul, hiszen a PET Kupa zászlóshajó itt-ott megkopott, ráfért már a jótékony csiszolás, festés, fixálás és erősítés. Így történt, hogy Klaudia és Ricsi fürge kajakjaikkal a Dunán lapátolták össze a támogatást a PET flotta legöregebb, leglomhább, ám legtöbb palackot bíró anyahajójának, hogy az még évekig jó erőben tisztíthassa a Tiszát.

Nyár végén jött az újabb szokatlan meglepetés
Apa és lánya ugyanazon a napon tartották 60. és 30. születésnapjukat, és azt kérték a vendégseregtől, hogy a boltok helyett a PET Kupa bankszámláján hagyják a nekik szánt összeget. Üdítő példa ez világukban, ahol sok éves hagyománya van a masnival átkötött, sokszor felesleges, rövidesen hulladékká váló kényszer ajándékoknak. Ők ehelyett barátaik társaságát, nevetést és játékot, egy együtt töltött közös napot választottak, valamint a jóleső érzést, hogy ünnepi örömük jótékony cselekedettel párosult. Nem verték nagy dobra, nem kérték nevük kiemelését, csak azt, hogy mutassák be a vendégeknek a környezetvédők a  munkájukat, hátha legközelebb  más is kedvet kap a hasonló ünnepléshez.

Az ősz sem telt el váratlan, kedves felajánlás nélkül
Egy gyermekkönyv kiadó kereste mega  PET Kupát, hogy egy több szerző által jegyzett könyvük, pénzjutalommal járó díjat kapott (A Leginnovatívabb Könyv 2021), ők pedig úgy gondolták, az összeget nem szétosztják egymás között, hanem felajánlják a PET Kupa támogatására. Mindez, a Hulladékgyűjtés Világnapján történt! Nincsenek véletlenek!

Videó a PETényinek szánt adományról és a felújított anyahajóról:

A karácsonyfa alá kerülő szívmelengető ügyek
Karácsony közeledtével a PET Kupa csapata még mindig izgett-mozgott, rendezvényekre jártak gyerekfoglakozásokat tartani, el is felejtették, hogy az adó 1% felajánlások mellett az adventi időszak a másik kiemelkedő alkalom, amikor civil szervezetek munkáját támogatni szokás. Idén nem jutott idejük környezettudatos e-mail üdvözlő lapot küldeni, a tavalyi uszadékfa karácsonyfájukat is épp csak kibányászták a PET-bálák alól, majd felakasztgatták rá az első hódrágott díszeket, amikor kérés nélkül megérkeztek az első karácsonyi adományok. Legelőre mutatóbb az a vállalati felajánlás volt, ahol a munkatársak választhattak, hogy céges tárgyi ajándékot kérnek vagy inkább egy jó ügyet támogatnak. A vállalat dolgozóinak 70% döntött az utóbbi mellett. Példamutató az a munkáltató is, amely ennek a kezdeményezésnek teret adott, illetve mindazon vállalatok, amelyek szorgalmazzák, támogatják és lehetőséget adnak dolgozóiknak a jótékony célú önkéntes munka megvalósítására. Hisz a karácsonynak ilyesmiről kellene szólnia az utolsó pillanatos, kétségbeesett bevásárlókörutak helyett. A közös értékteremtő tevékenységről, az önzetlen cselekedetekből fakadó jóleső örömről, az egy családba tartozás érzéséről.

Köszönet mindenkinek, aki idén egy lépéssel közelebb hozta a PET Kupa célját, a tiszta Tiszát!
Boldog karácsonyt, minél több zöld ajándékötlettel!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás