Hirdetés
greenfo/MTI

Feljelentést tesz Lengyel Szilvia LMP-s országgyűlési képviselő Ángyán József legújabb, állami földpályázatokkal kapcsolatos jelentése nyomán.

A politikus mai sajtótájékoztatóján elmondta: feljelentését hivatali visszaélés, hűtlen kezelés, valamint vesztegetés és annak elfogadása miatt megteszi az Országos Rendőr-főkapitányságon.  Az LMP-s politikus emlékeztetett a volt fideszes, jelenleg független országgyűlési képviselő megállapításaira, amelyek szerint a kormányoldalhoz közel állók jelentős földbirtokokhoz jutottak. Mint mondta, Ángyán Józsefnek az ország minden megyéjére kiterjedő vizsgálatának eredményei, valamint a pártjához érkező bejelentések is jelentős visszaélésekre utalnak, valószínűsíthető, hogy a legtöbb megyében egy szűk kör kezébe kerültek az állami földek.

A képviselő szerint nem a jogszabályban foglalt birtokpolitikai elvek szerint osztják a birtokokat, a földalapkezelő vezetői és döntéshozói pedig kötelezettségüket megszegve, nem a legjobb pályázatokat nyilvánítják nyertessé. Előfordult, hogy indoklás nélkül vontak vissza pályázatokat vagy jogtalan előnyben részesítettek egyeseket – mondta a jelentés tartalmára hivatkozva. Hozzátette: a pályázatok irányított voltára utal, hogy például Bács-Kiskun megyében a harminchat eredményes pályázatból huszonhatot két, egymással üzleti kapcsolatban álló család nyert el.

Emlékeztetett pártja jogsegélyszolgálatára, amelyen keresztül a veszteseket segítik vagy feltárják azokat a feltételeket, amelyek az egyes szerződések semmisségét okozhatják. Mint mondta, ilyen, ha nem a jogszabályoknak megfelelően bírálták el a pályázatokat, vagy ha a jelentkező fiktív adatokkal pályázott.

Az LMP átlátható pályáztatást biztosítana, csökkentve a szubjektív pontozás súlyát, és megszüntetve az állami földek pályázat nélküli bérbe adását. Figyelnék azt is, hogy egy kézben hány hektárnyi föld összpontosul.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás