A rovat kizárólagos támogatója

A migránsválság a legvalószínűbb, a klímaváltozás a legpusztítóbb kockázati tényező 2016-ban.

A menekültáradattól és a szélsőséges időjárástól tarthatunk leginkább 2016-ban a Gazdasági Világfórum felmérése szerint. A legvalószínűbb globális kockázatok toplistáján szerepel a klímaváltozáshoz való sikertelen alkalmazkodás, a regionális hatású államközi konfliktusok, valamint a súlyos természeti katasztrófák is. Ez alapvető változást jelent az elmúlt évek kockázataihoz képest: bár a természeti katasztrófák és a klímaváltozás minden évben toplistán szerepelt, a jövedelemkülönbségek és a súlyos munkanélküliség is kiszorultak top 5 közül, a migránsválság pedig "előkelőbb" helyre került.

A Gazdasági Világfórum súlyosságuk szerint is rangsorolta 2016 kockázatait, ezen a listán már a klímaváltozás vezet, második helyre kerültek a tömegpusztító fegyverek (nyilván nem függetlenül az iráni és észak-koreai atomvitától), és az ivóvízhiány is dobogós lett. Ez azért is riasztó, mert az előző 5 évben egyszer sem tartották ekkora kockázati tényezőnek a tömegpusztító fegyvereket – de a klímaváltozást sem. A felmérés arra figyelmeztet, hogy 2016-ban az évi globális átlagos hőmérséklet 1 fokkal haladhatja meg az ipari forradalom előtti időszakét. Prognózisuk szerint az újkori történelem legnagyobb menekültáradatával kell számolnunk idén: 60 millió ember kényszerülhet elhagyni otthonát.
 

Így forralódunk fel

Így forralódunk fel

A NASA évről évre kiad egy animációt, hogy vizuálisan is megjelenítse azt, amiről annyit hallani: drámaian emelkedik Földünk átlaghőmérséklete. Ha kételkedett eddig a felmelegedésben, most meg fog döbbenni.

A tavalyi évről már kiderült, a legmelegebb volt a mérések történetében, azonban még megdöbbentőbb, hogyha folyamatában látjuk mindezt. A NASA tegnap közzétett animációján a kék színek az 1951 és 1980 közti átlagnál hidegebb hőmérsékletet jelölik, a narancssárga pedig az ennél melegebbet. A színek árnyalatai természetesen az egyre nagyobb eltéréseket mutatják.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás