Hirdetés
Forrás: 24.hu

Fokozottan védett méhbangó és szarvasbangó jelent meg beépítésre alkalmasnak vélt területen az óbudai Tábor-hegyen. A 250.000 Ft eszmei értékű növények pont ott fordulnak elő tömegesen, ahová az önkormányzat 1.200 m2-es épület, parkolók, sportpályák, lelátók építését teheti lehetővé a szabályozási terv alapján.

Szarvas bangók (Ophrys scolopax) virágoznak a III. kerületi Táborhegyi park területén 2024 május 29-én. Ezek a kosborfélékhez tartozó hazai orchideák rendkívül ritkák, ezért fokozott védettséget élveznek, eszmei értékük 250.000 Ft/tő.

Budapest III. kerületében, a Hármashatár-hegy alatt egykor agyagbánya működött, a helyszínt mára részben visszahódította a természet. A civilek régóta küzdenek az önkormányzati tulajdonban álló terület megóvásáért, többen attól tartanak, hogy bérbeadást követően részben beépíthetik a környéket, az önkormányzat azonban cáfol. A helyi parkkal rengeteg munka lenne, az invazív növények jelenléte például komoly probléma, összességében viszont lokálisan fontos, a forróság ellen is védő zöldterületről van szó. A közelmúltban ráadásul igazi virágritkaságokat, fokozottan védett orchideákat találtak a környéken.

A természetvédelmi hatóságok és a polgármesteri hivatal együttműködése megindult és vélhetően eredményre vezet, hiszen Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a LEGKLÍMABARÁTABB KERÜLET és MADÁRBARÁT TELEPÜLÉS címet is elnyerte környezettudatos tevékenysége alapján. A méhbangók és szarvasbangók élőhelyét a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság természetvédelmi őrei feltérképezték.

Részletek a 24.hu cikkében >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás