Hirdetés
greenfo/MTI

A gyakori a bőrrák miatt mától tilos a szoláriumhasználat Ausztrália nagy részén. Brazília után a kenguruk földje lesz a második ország, ahol a “műbarnítást” betiltják.

Ausztráliában nagyon gyakori a bőrrák. Az ország három lakójából kettőnél állapítanak meg bőrrákot 70 éves kora előtt. Ez két-háromszorosa a Kanadában, az Egyesült Államokban és a Nagy-Britanniában mért aránynak. 2011-ben több mint 2000 ausztrál ember halt meg bőrrákban. Kétharmaduknak melanómája volt.

"Queenslandben a legmagasabb a bőrrákos megbetegedések aránya a világon. A rosszindulatú melanóma és a szoláriumozás közötti összefüggés nem vonható kétségbe" – mondta a megbízott egészségügyi miniszter, Mark McArdle.

A fiatalkorúakat már több európai ország és az Egyesült Államok is eltiltotta a szoláriumhasználattól.  Ausztrálián belül a teljes tiltás Új-Dél-Walesben, Victoriában, Dél-Ausztráliában, Tasmániában, Queenslandben és a főváros területén lép életbe.

 

A témához kapcsolódó korábi cikkünk: A Nap árnyékos oldala

Az ipari tevékenység, a fejlett világ halogénezett szénhidrogén kibocsátása miatt az ibolyántúli sugarak mind kevesebb részét szűri meg a vékonyuló ózonréteg. A káros sugarak hatásaként egyre gyakoribb a bőr- és szembetegség. Az OMSZ három éve működő UV riasztási rendszerét most egy szakmai civil szervezet és egy napi előrejelző szolgálat segíti.

Kapcsolódó anyagok:

Megúsztunk 2 millió bőrdaganatot

Felelőtlen napozók

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás