Hirdetés

Mindegyik fajta autópálya-matrica meghatározott időpontig és adott időintervallumra érvényes. Amennyiben Ön e-matricáját online vásárolta meg a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. viszonteladói hálózatában pl. az Autopalyamatrica.hu oldalon, akkor érvényességét az Autopalyamatrica.hu oldalon le is ellenőrizheti.

Ha viszont Ön a NÚSZ Zrt. weboldalán, értékesítési pontjain, ügyfélszolgálatán vagy viszonteladói pontjain vásárolt, úgy nem tudja az Autopalyamatrica.hu oldalon végrehajtani a lekérdezést. Ha a keresett rendszámot továbbra sem találja, hívja fel a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatát.

Autópálya-matricák érvényességi intervallumai

Minden 2021-ben megvásárolt éves és megyei autópálya-matrica 2022. január 31. éjfélig érvényes.

  • Megyei matricák: a megyei matrica az adott megyében érvényes, a vásárló minden útjára, illetve a szomszédos megyékbe az első csomópontig. Ezt a matricát azoknak érdemes megvenni, akik jellemzően csak egy adott megyében tartózkodnak az év folyamán. A matrica tulajdonosa a vásárlás időpontjától kezdődően jogosult az úthasználatra, amíg érvényes az időtartam.
  • Éves autópálya-matricák: ez az éves matrica hazánk minden olyan útjára érvényes, ahol amúgy fizetni kellene. Az év folyamán értelemszerűen akármikor meg lehet vásárolni, de mindig a tárgyévet követő január 31. éjfélig lesz érvényes. A matrica tulajdonosa a vásárlás időpontjától kezdődően jogosult az úthasználatra, amíg érvényes az időtartam.
  • Havi autópálya-matricák: ez a matricatípus a vásárlás során megadott naptól a következő hónapban ugyanezen nap 24. órájáig érvényes. Ha például január 31-én vettük a matricát, ez a nap nincs meg februárban, így a hónap utolsó napjának 24. órájáig lehet vele autózni, azaz február 28-ig az egész országban. A matrica tulajdonosa a vásárlás időpontjától kezdődően jogosult az úthasználatra, amíg érvényes az időtartam.
  • 10 napos matricák: régen “heti” matrica néven vált ismertté ez a matrica, amely valójában 10 napos. A vásárló által megadott kezdőnap is beleszámít, majd ezt követi 9 másik nap az érvényesség meghatározásakor. Így érvényes ez a matrica a 10. nap éjfélig, Magyarország minden fizetős útszakaszán. A matrica tulajdonosa a vásárlás időpontjától kezdődően jogosult az úthasználatra, amíg érvényes az időtartam.

Hogyan kerüljük el a büntetést?

Amennyiben nem sikerült időben megvásárolni az autópálya-matricát vagy véletlenül egy fizetős útszakaszra keveredtünk, úgy továbbra is fennáll az a szabály, hogy a felhajtást követő 60 percig lehetséges még az autópálya-matrica megvásárlása.

A másik lehetséges alternatíva, hogyha nem sikerült megvásárolni időben az aktuális matricát, a következő: 2021-től, a hatályos rendelkezések érvényre kerülésétől az úthasználók dönthetnek úgy, hogy a pótdíj befizetése helyett megvásárolják utólag alapáron az éves, egész országra kiterjedő autópálya-matricát.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás