A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 444.hu

Minden idők tán leghíresebb természetfilmese is felszólalt a világ gazdasági és pénzügyi elitjének éves találkozóján, a davosi Világgazdasági Fórumon. Sir David Attenborough arra sürgette a világ vezetőit, hogy újítsák meg erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben, még mielőtt a károk helyrehozhatatlanná válnak.

A 92 éves Attenborough kitért arra is, hogy az emberi tevékenység révén a világ egy új szakaszba lépett, amely azzal fenyeget, hogy aláássa a civilizációnkat. „Szó szerint egy másik korszakból származom” – mondta a davosi fórumon Attenborough, mivel ő még a holocén földtörténeti korban született. Ez volt az a 12 ezer éves periódus, amit a klimatikus viszonyok stabilitása jellemzett, és amely lehetővé tette az emberek számára, hogy letelepedjenek, termesszenek és létrehozzák a civilizációkat. Ennek köszönhetően lettünk azzá a globálisan összekapcsolt fajjá, ami vagyunk, mondta még el. De ez a stabilitás az ő élete folyamán odalett:

„A holocénnak vége, az Édenkert nincs többé. Olyan mértékben változtattuk meg a világot hogy a tudósok szerint már egy új földtörténeti korban vagyunk: az antropocénban, az emberek korszakában.”

Figyelmeztetése szerint túl kell lépnünk a bűntudaton és a vádaskodáson, és gyorsan neki kell kezdeni a gyakorlati változtatásoknak. A Világgazdasági Fórum előtt készült felmérés alapján amúgy jelenleg a környezeti fenyegetések jelentik a legnagyobb veszélyt a világgazdaságra. 
A Guardian szerint Attenborough beszédében elmondta, őt is meglepte, milyen gyorsasággal sérült a környezet: tévés karrierje alatt végigkövethette, milyen károkat szenved el a természet az ember miatt. Szerinte ha az emberek megértik, mi forog itt kockán, akkor engedni fogják a kormányoknak és a vállalatoknak, hogy megvalósítsák a szükséges lépéseket.

Mint mondta, két éven belül meg fog születni az ENSZ döntése a klímaváltozás kezeléséről, a fenntartható fejlődésről. Ha az ezekben foglaltakat be tudjuk tartani, akkor van esély, hogy átvészeljük ezt a korszakot. Épp ezért szerinte a következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja.  Beszéde után újságíróknak elmondta, hogy szükség van a gazdasági modellek megváltoztatására. A növekedés a végéhez fog érni, akár hirtelen, akár egy irányított módon. Felidézte a régi viccet, hogy aki azt gondolja, hogy lehetséges végtelen növekedés véges feltételek közepette, az vagy őrült vagy közgazdász.

Beszélt arról is, hogy reméli sikerült a Davosban jelenlévők gondolkodását és érzéseit megváltoztatnia, mivel vannak ott emberek, akiknek nagyobb hatalma van, mint a nemzetállamoknak.-írta a 444.hu.

Kulisszatitkok David Attenborough-ról

Kulisszatitkok David Attenborough-ról

Elmúlt 92 éves a természetfilmezés doyenje, de a népszerűsége töretlen, és a munkakedve sem csökken. Nála többet kevesen tettek azért, hogy az emberek megbecsüljék a természeti kincseket.

12 érdekesség David Attenborough-ról, amit érdemes tudni a mesterről.

Kapcsolódó anyagok:

8 multimilliárdos kezében a fél világ vagyona

A környezetszennyezés mellett ez fogja szétverni civilizációnkat

Az emberek közötti egyenlőtlenség a legnagyobb civilizációs veszély

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás