Hirdetés

Az Európai Unió (EU) kész fokozni a károsanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzéseit – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke az ENSZ 27. nemzetközi klímakonferenciáján (COP27) az egyiptomi Sarm-es-Sejkben.

Új bejelentés született a klímacsúcson az EU-s károsanyag-kibocsátás csökkentéséről: Timmermans jelezte, hogy az EU 2030-ig a korábbi 55 százalék helyett legalább 57 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es értékhez képest. Elmondta, hogy az ukrajnai háború sem tántoríthatja el az uniót attól, hogy megtegye a szükséges erőfeszítéseket céljai elérése érdekében.

“Az Európai Unió azért van itt, hogy előre, ne pedig hátrafelé haladjon” – szögezte le Timmermans, majd tagadta, hogy az EU “gázlázban égne”, miután az ukrajnai háború miatt csökkenteni kényszerült az orosz energiafüggőségét, és új források után kellett néznie.

Az aktivisták kevesellték a bejelentést, amely szerintük a közelébe sem ér a klímaváltozásnak leginkább kitett országok követeléseinek.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) októberben figyelmeztetett, hogy a kontinens nem halad jó úton, ha el akarja érni célkitűzését. 2021-ben ugyanis újra nőtt a károsanyag-kibocsátás a koronavírus-járvány utáni fellendülés miatt. Az EU a világ harmadik legnagyobb szennyezője Kína és az Egyesült Államok után. (MTI)

A COP27 klímakonferencia híre: 
Ha sikerül is fékezni a szakadék előtt, a klímaváltozás egyes hatásai évszázadokig velünk maradnak

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás