Hirdetés

A gödöllői botanikus kertben álló győztes fára menekült a vadkan elől az egyik Grassalkovich gróf, de Kossuth Lajos is e fa terebélyes árnyékában fogalmazta meg a Függetlenségi Nyilatkozatot.

Az Ökotárs Alapítvány Év Fája versenyére minden évben olyan fákkal neveznek a települések, melyek meghatározzák az ottlakók mindennapi életét, képesek egy-egy közösség, család vagy egy egész település figyelmét megnyerni és valamilyen kedves történetet tudnak kötni hozzájuk.  Idén 41 fa vett részt a versenyben, melyből 12 lett döntős, a fákra összesen 18 661 szavazat érkezett. 4059 szavazattal nyerte meg az Év Fája fődíját a “Mesebeli vén vackorfa, avagy a gödöllői magányos óriás története” címmel nevezett fa, mely gödöllői Szent István Egyetem Botanikus kertjében áll. 

Az idei Év Fája

Az idei versenyben az Év Fája mellett Hős Fát is lehetett jelölni, azaz valamilyen okból veszélyeztetett példányt, amelynek megmentéséért küzdöttek vagy küzdenek jelölői. Hős Fa kitüntetést kapott a “Gyümölcsoltó Boldogasszony 303 éves Árpával érő körtefája Solymáron”. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a "Teleki 300 éves berkenyefa" kapta.  Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt és egy állapotfelmérő vizsgálatot kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálatot és kezelési javaslatot. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa pedig 30 ezer forint értékű támogatásban részesült.

A hazai vetélkedő első helyezettje szokás szerint részt vesz a 2014-ben megrendezendő Európai Év Fája versenyen is, melyen 2012-ben és 2013-ban is magyar fa nyerte a fődíjat.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

1. Mesebeli vén vackor (vadkörte) – Gödöllő
2. A basafa (kocsányos tölgy) – Nagykőrös
3. Fehér nyárfa Nyíregyházáról
4. Gyümölcsoltó Boldogasszony 303 éves Árpával érő körtefája Solymáron
5. Zalaegerszegi szelídgesztenye
6. Frakk fája (ostorfa)- Vecsés
7. Keleti Platánfa a Szamos mellett – Tunyogmatolcs
8. Ősöreg tabáni eperfa – Budapest
9. Tapsonyi öreg szilfa
10. A mi hársunk (kislevelű hárs) – Gyönk
11. Az abaújvári két hársfa
12. A 300 éves berkenyefa Telekiben

Fotók a döntős fákról

 

Az Országos Erdészeti Egyesület már 1996-ban elindította az ugyanilyen néven futó Év Fája mozgalmat. Az Év Fája mozgalom nem egy konkrét fát hanem egy-egy kevésbé ismert hazai fafajt ismertet meg a nagyközönséggel és az erdészeti szakmával. Az adott évben az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskola programok, tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten foglalkoznak a választott fafajjal. Az elmúlt időszakban mintegy 200 tanulmány és kiadvány jelent meg az év fáival kapcsolatban. 2013-ban az év fafaja egy elfeledett gyümölcsfajunk, a házi berkenye, melyről bővebb információt a www.azevfaja.hu honlapon olvashatnak. Az Év Fája Verseny lebonyolításához az Országos Erdészeti Egyesület két éve csatlakozott.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás