Hirdetés

64 környezetvédő civil szervezet juttatta el tegnap zöld elvárásait a választáson induló pártok elnökeinek. A civilek azt javasolják a pártoknak, hogy a képviselőjelöltjeik vállaljanak számon kérhető kötelezettséget ígéreteik megvalósítására. Elsőként az LMP csatlakozott a kiáltványához – bár vannak pontosítandó kifogásaik. Nyerése esetén a Mesterházy-kormány létrehozza a természeti erőforrásainkat kezelő minisztériumot.

Az LMP csatlakozik a zöld szervezetek környezetpolitikai kormányprogramjának kiáltványához – jelentette be tegnap budapesti sajtótájékoztatóján Csiba Katalin környezetpolitikai és Sallai Róbert Benedek vidékfejlesztési szakszóvivő. Hozzátették: kisebb pontosítások után a párt listájának első 15 helyezettje várhatóan aláírja a kiáltványt, de erre bíztatják az összes többi jelöltjüket is.

A két képviselőjelölt arra reagált, hogy a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) tegnap hatvannégy környezetvédő civil szervezet 12 pontba foglalt környezetpolitikai kormányprogramjának kiáltványát juttatta el a választáson induló pártok elnökeinek.
Csiba Katalin azt mondta, a nyilatkozattal a civil szerveztek megmutatták, hogy hogyan lehet a demokráciát üzemeltetni, még “ilyen kemény és durva ellenszélben” is, mint ami jelenleg tapasztalható Magyarországon. Hozzátette, hogy a nyilatkozatot aláíró képviselőjelölteknek azt kell vállalniuk: ha nem teljesítik a szervezetek szakpolitikai javaslatait és elvárásait, akkor vagy lemondanak a mandátumukról vagy képviselői juttatásuk minimálbéren felüli részét közcélokra ajánlják fel.

A 12 pontos listából Csiba Katalin és Sallai Róbert Benedek egyaránt három-három pontot emelet ki. Csiba Katalin azokat, amelyek szerint nemet kell mondani a paksi bővítésre, ökosziociális költségvetést kell alkotni és átláthatóvá kell tenni a törvényalkotást. Sallai Róbert Benedek pedig a fenntartható erdő és mezőgazdaságról, az élethosszig tartó környezeti nevelésről és a biológiai sokféleség csökkentésének megállításáról beszélt. A vidékfejlesztési szakszóvivő azt mondta, a kiáltványban több olyan pont is van, amelyek visszatükröződnek az LMP programjában.

Sallai Róbert Benedek hangsúlyozta, hogy az egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat apró pontosításokra szorul. Példaként említette, egyértelműsíteni kell, mit jelent az, hogy egy képviselő nem tett meg minden tőle telhetőt egy adott ügyben. Azt is elmondta, hogy a párt országos listájának első 15 helyezettje között megkezdődött az egyeztetés, hogy a szükséges változtatások után mindannyian írják alá a kiáltványt. Csiba Katalin kérdésre válaszolva közölte, szorgalmazzák, hogy minden jelöltjük írja alá a nyilatkozatot, de senkit nem köteleznek arra.

Az MSZP üdvözöli a 12 pontot

Az MSZP üdvözli a magyarországi zöld civil szervezetek 12 pontba foglalt környezetpolitikai kiáltványát. A megfogalmazott elképzelésekkel egyetértünk, hiszen azok az MSZP programpontjaival, és céljaival szinte teljes egészében megegyeznek.  Az MSZP számára különösen fontos a hatósági rendszer megerősítése, a megújuló zöldenergia-fordulat, és a környezetvédelmi civil szervezetekkel való partneri viszony javítása. A Mesterházy-kormány létrehozza a természeti erőforrásainkat kezelő minisztériumot, hogy a programpontokat minél hatékonyabban megvalósíthassuk – közölte Szabó Imre volt környezetvédelmi és vízügyi miniszter nyilatkozatát az MSZP Országos Központ.

A Párbeszéd Magyarországért maradéktalanul támogatja magyarországi zöld civil szervezetek 12 pontos környezetpolitikai kiáltványát

A pontokban foglaltakkal maximálisan egyetértünk, már csak azért is, mert teljes mértékben-összhangban állnak a PM céljaival, és szakpolitikai programjával. A Párbeszéd Magyarországért képviselő-jelöltjei vállalják, hogy a 12 pontot képviselik az országgyűlésben, és a megfogalmazott elképzelésekkel szellemében fognak eljárni a parlamenti munkájuk során.

Budapest, 2014. március 13.
Jávor Benedek, a PM társelnöke

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás