Hirdetés

A magyar kormány június 8-án levélben kezdeményezte a német, az osztrák és a szlovák kormánynál annak a pályázatnak a visszavonását, amely nyomán világörökségi címet kaphattak volna az UNESCO-tól a Limesnek, azaz az egykori Római Birodalom határvonalának újabb szakaszai. Néhány héten belül felvehették volna a listára. Úgy tűnik, 18 év munkája veszik kárba.

A 444.hu szerint a kormány erről a hazai örökségvédelmi szakmával és azokkal sem egyeztetett, akik hosszú évek óta dolgoztak a világörökségi jelölésen. Márpedig, ha a négy jelölő ország közül az egyik kormánya nem támogatja tovább a jelölést, az egész bukik, vagyis a projektbe tett munka nagy része nemcsak Magyarországon, de Németországban, Ausztriában és Szlovákiában is elvész – írták.

Az UNESCO (az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) világörökségi listáján a Limesnek több szakasza is szerepel már, az újabbakat nagyjából 18 éves előkészítő munka után jelölte a négy állam 2018-ban. A jelölés kezdeményezője és korábbi koordinátora, Visy Zsolt régészprofesszor szerint rendes ügymenetben néhány héten belül megszülethetett volna a pozitív döntés.

A lap felidézte, hogy a magyar kormány 2019 májusában úgy döntött, hogy – a nemzetközi partnerekkel való egyeztetés nélkül – kiveszi a Hajógyári-szigeten található helytartói palotát a jelölésből. A lépés komoly felháborodáshoz vezetett, nélküle két hónappal később odaítélhették volna a világörökségi címet. Visy Zsolt, a projekt akkori miniszteri emiatt akkor bocsánatot is kért a maga nevében a másik három jelölő államtól, nem sokkal később Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter visszavonta a megbízatását.

Idén aztán a kormányzat a sziget érintett, déli részét a kormány átadta a Petőfi Irodalmi Múzeumnak, hogy ott Demeter Szilárd miniszteri biztos vezetésével „könnyűzenei és popkulturális központot” létesítsenek egy 23 milliárd forintos beruházás keretében.

A 444.hu a kormányt is megkérdezte a visszalépés okairól, de érdemi választ egyelőre nem kapott.

Nyitókép: Római hídfőállás maradványai Verőcén Fotó: Kossuth zsuzsa Wikipédia

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás