A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: euronews

Idén már 10. alkalommal ragadtak evezőt a PET kalózok, hogy megtisztítsák a Tiszát. Ahogy az kalózokhoz illik, napról napra tonnaszám pakolják a zsákmányt újrahasznosított anyagokból készült hajóikra. A “kincseik” pedig pl. műanyag palackok, cipőtalpak és fagyispapírok.

A jubileumi Tiszai PET Kupa idén 12 hajóval és jelentős kenus különítménnyel startolt el. A táv a korábbiaknál hosszabb. Az önkéntesek a folyó Cigánd és Tiszadada közötti 86 kilométeres szakaszát tisztítják meg. A versenyt nehezíti az alacsony vízállás, ezért idén csak a legrutinosabb PET kalózok nevezhettek.

“Ez a 10. PET Kupa egy ambiciózus célt tűzött maga elé. Egy nagy távot fogunk teljesíteni. Az egész utat nehezíti az ukrán helyzet. Bár nem határvizen evezünk, sokkal több a szemét a menekültek miatt. Ezért is idén csak olyan csapatok nevezhettek, akik már több PET kupán sikeresen szerepeltek”- magyarázta Molnár Attila, a PET Kupa társalapítója.

A rutinos palackgyűjtőknek számító Hangák negyedszer is óriási gyerekcsapattal érkeztek. A verseny úgynevezett PET mestere, Varga Livius zenész is magával hozta a családját, hogy a fiatalok mielőbb megtanulják: csak egy bolygójuk van.

“A természet nem egy ilyen kis ékszerdoboz, amit óvni kell, hanem mi is részei vagyunk a természetnek. A környezetvédelem önvédelem is. Ezt a legjobban itt élik meg és nem teherként, hanem örömként és büszkeségként. Egyszerre kirándul, egyszerre játszik, egyszerre takarít”- mondta Varga Líviusz.

Hét nap alatt rengeteg hulladék kerül elő a vízből és az ártéri erdőkből. Ezt minden kikötés után az önkéntesek válogatják szét, majd a szervezők szállíttatják el. A szemét 60 százalékát tisztítás és darálás után újrahasznosítják. Például ez a kenu is műanyag szemétből készült, akárcsak a Cigándon frissen átadott lebegő móló.

“Minden, ami a boltok polcain megtalálható. A felvizi országokban az ártéri növényzet előszelektálja a hulladékokat, tehát ott pl. a nejlonok felakadnak a part menti növényzetre. Nagyon sok helyen lehet látni sajnos, hogy mind a folyóknak az alja, mind a part menti növényzet, mint egy műanyag kerítés, tele van zacskókkal. Mi pedig megkapjuk a lebegő csomagolási hulladékokat, tehát a PET palackokat, mosószeres- tusfürdős flakonokat, minden aludobozt, rengeteg üveget, de jönnek a hűtőgépek, tévék, fotelek és székek is” – részletezte Hankó Gergely projektvezető, mi mindent találnak a vízben.

Azt is elmondta, hogy rengeteg palackpostát találnak, és ha az üzenetekben szerepel cím, válaszolni is szoktak.

Sipos Katalin WWF PET csapat szemeteszsákokkal 2022 08 02

A PET kalózok naponta egy tonna szemetet szednek ki a Tiszából. A helyzet azonban várhatóan romlani fog a közeljövőben. Az ukrajnai krízis miatt ugyanis 20 százalékkal nőtt Kárpátalja lakossága, és így a szemét is több lett. Márpedig amit ott bedobnak a Tiszában, az itt köt ki körülöttünk.

Nyitókép: PET kupa wwf pet csapat útban a zsákmány felé. 2022 08 02

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás