A rovat kizárólagos támogatója

“Péter, ebben nincs semmi zöld és ezt te is pontosan tudod. Ez így csak a rothadó narancsra készülő fügefalevél susogása. Itt az ideje, hogy eldöntsd, melyik oldalon állsz, ezért hívtalak vitára. A rendszer elmúlt hetekben csak még nyilvánvalóbbá váló romlottsága – mely a köztársasági elnök és más prominens fideszes politikusok lemondáshullámában, majd a civilek által szervezett óriástüntetésben csúcsosodott ki – nem hagy teret a rendszerbe simuló középutasságnak. Védd meg az álláspontod a nyilvánosságban!

NYÍLT LEVÉL UNGÁR PÉTERNEK

Tisztelt Társelnök úr! Kedves Péter!

Vitára hívtalak téged tegnap. Indokaim közül a három legfontosabbat már akkor kiemeltem. Egy sajtótájékoztatónak azonban megvannak a maga műfaji korlátai, így most ebben a nyílt levélben fordulok hozzád, amelyben van lehetőségem részletesebben is kifejteni az álláspontom és megismételni a vitára hívást.

2024-re válaszút elé érkezett az emberiség: több mint 4 milliárd ember adja majd le a voksát, hogy a jövőről döntsön. A demokrácia örömünnepe helyett azonban félelem telepedett a világra. A polikrízis korát éljük: egyszerre nézünk szembe a mind nyilvánvalóbb klímaválsággal, geopolitikai konfliktusokkal, a társadalmi különbségek szétfeszítő erejével és a technológiai fejlődés jelentette bizonytalansággal. Európa is küszködik, hiszen míg a keleti oldalunkon egy borzalmas és jogtalan háború dúl, belül a szélsőjobboldali hangok lesznek egyre hangosabbak.

Ha nem akarjuk megismételni a történelem hibáit és ha nem akarjuk, hogy a klímaválság enyhítéséért folytatott erőfeszítéseink egy darabjaira hulló világ konfliktusai között a semmibe vesszenek, a Zöldeknek kell most reményt és utat mutatniuk – itthon, Európában és itthon, Magyarországon. Sokan még mindig azt gondolják, hogy zöldnek lenni valami ezoterikus agymenés, hippi dolog, pedig a valóság nem is állhatna ettől távolabb! Zöldnek lenni azt jelenti, hogy figyelünk egymásra és a környezetünkre. A levegőnkre és a vizeinkre. Például azzal, hogy a legmesszemenőbb elutasítjuk a vízzabáló és környezetszennyező akkugyárakat! Vagy az életünkre és az egészségünkre. Milyen jó lenne, ha például senki nem halna meg csak azért, mert nem jutott be időben egy vizsgálatra!

Barabás Richárd, a Párbeszéd Zöldek társelnöke

Péter!

Budapesten 2019-ben fényes győzelmet arattak a köztársaságpárti erők, így történhetett meg, hogy egy közép-európai főváros zöld főpolgármestert választott. Ennek eredményeként Budapest elindulhatott a változás útján: zöldülnek a tereink, csökkennek a dugók, kormányzati ellenszéllel szemben is fejlődik a tömegközlekedés (Te például használod a BudapestGo-t?; Utaztál már az új buszokon?), megújult a Blaha Lujza tér és immáron autómentes a Lánchíd. Egyre több a bicikliút, végre kezd a város azzá válni, amire való: hogy éljünk benne. Karácsony Gergely vezetésével már eddig is hatalmas eredményeket értünk el és készen állunk, hogy a következő öt évben ne csak az elmúlt évtizedek kínos lemaradásait dolgozzuk le rohamtempóban, hanem tényleg jövőt adjunk Budapestnek.

Mindent lehet persze jobban csinálni. Szerintem Gergő nem bánja a kritikát. Én magam is kritizáltam már egyes döntéseit, ha kellett, akár a nyilvánosság előtt is. De hogyan fordulhat meg egyáltalán a fejedben, hogy a környezetszennyező fideszes bűnbanda volt államtitkárát indítsd Budapesten? És az hogy történhet meg, hogy Közép-Európa egyetlen zöld főpolgármesterét a fideszes propaganda módszereivel kezded támadni? A legutóbbi ötletedről már nem is beszélve: az általad ajánlott köztársaságielnök-jelölt hajmeresztő állításait hallva imitt-amott még Rogán Tóni is elismerően nyalja meg a szája szélét.

Péter, ebben nincs semmi zöld és ezt te is pontosan tudod. Ez így csak a rothadó narancsra készülő fügefalevél susogása. Itt az ideje, hogy eldöntsd, melyik oldalon állsz. A rendszer elmúlt hetekben csak még nyilvánvalóbbá váló romlottsága – mely a köztársasági elnök és más prominens fideszes politikusok lemondáshullámában, majd a civilek által szervezett óriástüntetésben csúcsosodott ki – nem hagy teret a rendszerbe simuló középutasságnak.

Péter, itt az idő eldönteni, hogy a vonal melyik oldalán állsz. Ezért hívtalak tegnap vitára. Védd meg az álláspontod a nyilvánosságban! Abban a kérdésben, hogy pontosan hol, milyen formában és mikor tartsuk meg ezt a vitát, én maximálisan rugalmas vagyok – bár ha javasolhatom, teremtsünk minél nagyobb nyilvánosságot ennek a kérdésnek! Üljenek nézők a közönség soraiban, hívjuk meg a sajtót és közvetítsük online! Az ország szomjazza a minőségi és kulturált politikai vitát, a te intellektusod pedig számomra garancia, hogy ez egy ilyen vita lesz.

Ungár Péter LMP társelnök. kép: Balogh Zoltán MTI MTVA

Kettőnk közül egyikünk sem gondolja azt, hogy a közéletnek kizárólag a rezsim állandó kritikájában kell kimerülnie, ebben egészen biztosan egyetértünk. De azt is tudom, hogy a megoldást nem a bántalmazó rendszerhez való dörgölőzésben, hanem a legmarkánsabb szembefordulásban kell keresni. Hiszen a mi generációnk dinamikus, lendületes, kíváncsi, ambiciózus, empatikus és tisztában van azzal, hogy rendszerszintű változásokra van szükség. Egy nyitott, progresszív, zöld politikával – úgy vélem – ez belátható időn belül lehetséges.

Velem együtt várja mielőbbi válaszod a köztársaságpárti többség!

Addig is barátsággal üdvözöl, Barabás Richárd
A Párbeszéd-ZÖLDEK társelnöke

Nyitókép forráscikke: Egyesülés vagy verseny vár a magyar zöldpártokra?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás