Hirdetés

Paks 2 mai napon jogerőre emelkedett környezetvédelmi engedélye felelőtlen, a projekt a környezetet és a lakosságot is veszélyezteti. Az Energiaklub és a Greenpeace bírósághoz fordulnak Paks II környezetvédelmi engedélye miatt.

Az Energiaklub és a Greenpeace korábban megfellebbezte az elsőfokú környezeti hatóság által kiadott engedélyt, amit a Pest Megyei Kormányhivatal határozata ma elutasított.  Mivel korábban megfogalmazott kritikáikra a mostani határozat sem adott érdemi választ, a két szervezet bírósághoz fog fordulni.

Álláspontjuk szerint Paks II úgy kapta meg a környezetvédelmi engedélyt, hogy egyik hatóság sem rendezett számos alapvető kérdést. Ilyen a nukleáris és radioaktív hulladékok kezelésének, az emberi hibára és a szándékos károkozásra – például a terrorizmusra, szabotázsra, háborús cselekményekre – visszavezethető súlyos baleseteknek, illetve a Duna potenciális, megengedett korlátokon felüli felmelegítésének problémaköre.

„Megalapozott és mindenki számára megnyugtató válaszok kellenek Paks II környezeti hatásaival kapcsolatban, mert nem csak rólunk, de a gyermekeink biztonságáról is szó van. Nem látunk például garanciát arra, hogy az erőmű biztonságos tud maradni egy esetleges terrortámadás esetén. Ahogy azt sem tudni, milyen technológiával és véglegesen hol kerülnek elhelyezésre a több százezer évig sugárzó nukleáris hulladékok” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország energiakampány-felelőse.

„A súlyos hiányosságok miatt élni fogunk a rendelkezésünkre álló jogi lehetőséggel, és az engedélyt bíróságon fogjuk megtámadni” – mondta Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub szakértője. „Ezzel párhuzamosan az Energiaklub közösségi adománygyűjtést indít, amelyben arra kérnek mindenkit, akinek fontos a biztonság, hogy segítsen kifizetni a per költségeit.
A felajánlásokat a http://www.energiaklub.hu/tamogass oldalon lehet megtenni.”

A tervezett új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta zajlik. Az eljárásban az Energiaklub a kezdetek óta ügyfelekként vesz részt. A Baranya Megyei Kormányhivatal 2016. szeptember 29-én kiadta Paks II környezetvédelmi engedélyét. Mivel az engedély elfogadta a környezeti hatástanulmány tisztázatlan, megalapozatlan és hiányos állításait, ezért az Energiaklub és a Greenpeace 2016 októberében fellebbezett az első fokú környezetvédelmi engedély ellen. A másodfokú hatóság döntésével az engedély jogerőre emelkedett.

  A greenfo eddigi 245 cikke a témában >>>

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás