Hirdetés

Szinte mindenki tudja, hogy a Napból érkező ultraibolya (UV) sugárzás károsító hatása ellen védekezni kell. Az erős napsugárzás rövid távú hatásával, a leégéssel szinte mindenki találkozik, hosszabb távon a bőr gyorsuló öregedése és a bőrrák kialakulási esélyének növekedésével kell számolni.

A napsugárzás elleni védekezésnek több lehetősége van. Az elterjedten alkalmazott fényvédő készítmények több összetevője azonban egészségügyi kockázattal bír. Az egyik leggyakrabban alkalmazott összetevő a nanoméretű cink-oxid, ebből az anyagból UV-sugárzás hatására instabil szabadgyökök képződnek, amik károsíthatják a szervezet működése szempontjából fontos vegyületeket.

A fényvédő készítmények más összetevői is egészségügyi kockázatot jelenthetnek, például az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) közleménye ezekkel kapcsolatban is felveti a hormonrendszer befolyásolásának esélyét. Amerikai kutatások szerint a fényvédő készítményekben UV-szűrő adalékként alkalmazott benzophenone (BP) kis mennyiségben a bőrön keresztül a szervezetbe kerül, ahol az ösztrögén hormon hatását utánozva elősegítheti a egyik méh rendellenességének, az endometriózis kialakulását. A felmérés során több száz nő vizsgálatával megállapították, hogy a BP magasabb koncentrációja a vizeletben (és így a szervezetben is) növeli a megbetegedés kialakulásának esélyét. Valószínűsíthető, hogy a vegyület a fényvédő készítményekből kerülhet a szervezetbe, hiszen a legmagasabb koncentrációkat a nyári időszakban és az olyan napos térségekben mérték, mint Kalifornia.

Egy, a mesterséges anyagok hatásaival foglalkozó amerikai környezetvédelmi szervezet (Environmental Working Group, EWG) összegyűjtötte a fényvédő krémekkel kapcsolatos tudományos eredményeket. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatóság (FDA) szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a fényvédő készítmények használata csökkenti a bőrrák kialakulásának, illetve a bőr korai öregedésének kockázatát. A daganatos megbetegedések kutatásával foglalkozó International Agency for Research on Cancer az UV-sugárzás elleni védelemben a vegyi áruk helyett a testet fedő ruházatot, illetve az árnyékban való tartózkodást javasolja. Sőt egyes kutatási eredmények szerint a fényvédő készítmények akár növelhetik is a bőrrákos esetek kialakulásának esélyét.

Az FDA vizsgálatai szerint az antioxidáns hatásai miatt a fényvédőkben adalékként gyakran felhasznált A-vitamin (retinyl palmitate) napsugárzás hatására felgyorsítja a tumorok kialakulását. Tapasztalatok szerint a fényvédő krémek sokkal jobb védelmet biztosítanak a leégés ellen, mint a bőrrák kialakulásában fontos szerepet játszó szabadgyökök létrejöttében. Bár az EWG adatai szerint az Európában forgalmazott készítmények az eltérő szabályozásnak köszönhetően jobbak lehetnek az amerikainál, nem célszerű ezekre alapozni a sugárzás elleni védelmet.

Azokban az időszakokban, amikor erős az UV-sugárzás ne tartózkodjuk a napon!

Figyeljük az előrejelzést, szabadtéri programjainkat dél helyett szervezzük a hajnali, illetve esti órákra. Keressük az árnyékos helyeket! Viseljünk testünket árnyékoló ruhát! Ne felejtsük azonban, hogy nem csak a túlzott napozás, hanem a napon tartózkodás hiánya is problémát okozhat, hiszen szervezetünk D-vitaminellátásában fontos szerepe van.

Az eredeti cikk itt érhető el.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat UV-előrejelzése itt érhető el.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás