Hirdetés

Gátszakadás történt egy törökországi ezüsbányánál. A gátrendszerben mintegy 15 millió köbméter cianid található, amely 150-szererese a 11 évvel ezelőtti nagybányai ciánszennyezés során a Tiszába és mellékfolyóba kijutott mennyiségnek.

Átszakadt a fala az Eti Silver Corporation ezüstbányájához tartozó három szakaszból álló gátrendszer egyik gátjának az anatóliai Kütahya várostól 34 km-re levő Gümüş falu közelében. A cég munkásai azon dolgoznak, hogy megakadályozzák a cianid tartalmú zagy bejutását a gátrendszer legalsó részébe, ahonnan az kijuthatna a környezetbe is. A beszámolók szerint a gátrendszerben mintegy 15 millió köbméter cianid található, amely 150-szererese a 11 évvel ezelőtti nagybányai ciánszennyezés során a Tiszába és mellékfolyóba kijutott mennyiségnek.

A helyi környezetvédők aggódnak a helyzet miatt. A Török Mérnöki és Építész Szakszervezet (TMMOB), Környezetmérnöki Kamara és a Greenpeace is a kolontári vörösiszap-szennyezéshez hasonló katasztrófa veszélyére figyelmeztet, és követelik az üzem azonnali, teljes mértékű leállítását. A Greenpeace értesülései szerint ugyanis nem állíták le az üzem minden tevékenységét. A TMMOB szerint a cianid felhasználásával történő bányászat minden esetben halált, éhezést és szegénységet von maga után.

A környezetvédelmi minisztérium munkatársai szerint nem történt cianidszennyezés.

Vasárnap mintegy 250 fő gyűlt össze Aliköy, Dulkadir, Gümüş, Kızılcakaya és Köprüören településekről a létesítmény előtt, tiltakozva egy esetleges ciánszennyezés kockázata ellen. A hatóságoktól azt követelték, hogy tegyenek meg mindent, egy a kolontári vörösiszap katasztrófához hasonló baleset megelőzése érdekében.

A Today’s Zaman beszámolója szerint válságcsoportot hoztak létre a gátszakadás után a tartományban. A tartomány kormányzója tiltakozó lakóknak azt mondta, hogy ellenőrzésük alatt tartják a gátrendszert. Ugyanakkor felvetette, lehetséges, hogy ki kell majd telepíteni a környékbeli falvak lakosságát.

Murat Taşdemir, a Környezetmérnöki Kamara elnöke, aki a helyszínen járt, arról számolt be, hogy egy esetleges katasztrófa következményei beláthatatlanok lennének. Minden attól függ, hogy a gátrendszer alsó darabja kibírja-e a rá nehezedő terhelést. Amennyiben átszakadna a legalsó gát is, többszázan meghalhatnának, és ez véget vetne a földművelésnek is a térségben. Taşdemir a lakosság mielőbbi kitelepítését sürgeti.

Az Eti Silver gümüşi vállalatának elnöke, Vahit Yıldız ugyanakkor tagadta a veszély mértékét. Állítása szerint nincs veszély. Új gátat építenek, és a cianid tartalmú zagyot átrakják abba. A helyi lakosság viszont rendkívül aggódik. Ők azt hallották, hogy a legalsó gát három óránként 1 cm-t mozog előre. Egy hónappal ezelőtt már volt szivárgás, és akkor további négy vagy öt méterrel toldották meg a gátat.

A zagytározó területe 110 hektár, 1985-ben helyezték üzembe.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás