Hirdetés

„Egy autópályán tartunk a klímapokol felé” – mondta Antonio Guterres ENSZ-főtitkár ma a szervezet klímakonferenciáján. Az egyiptomi Sarm es-Sejkben tartott COP27 konferencián Guterres azt mondta, hogy az emberiség előtt egy választás van: összefog vagy elpusztul.

Az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tegnap kezdődött az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülése (COP27), hogy megpróbáljon új életet lehelni a globális felmelegedés és annak hatásai elleni küzdelembe. Első sikerként már a tanácskozás kezdetén hivatalosan is napirendre vették a szegényebb déli országoknak nyújtandó pénzügyi támogatás kényes kérdését. Először kerül napirendre a jóvátétel a klímacsúcson.  A kéthetes tanácskozás elnöki tisztét betöltő Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter a megnyitón azt mondta: “Hajtsuk végre együtt (kötelezettségvállalásainkat) az emberiség és bolygónk érdekében”.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár ma  A főtitkár arra kérte a világ leggazdagabb és legszegényebb országait egyaránt, hogy gyorsítsák fel az átállást a fosszilis üzemanyagról, és sürgessék meg a támogatást, amivel a szegény országok vissza tudják fogni a káros anyagok kibocsátását, és meg tudnak birkózni a globális felmelegedés elkerülhetetlen hatásaival.

Guterres szerint a világ két legnagyobb gazdaságának, az Egyesült Államoknak és Kínának különösen nagy felelőssége van abban, hogy összefogjon. A főtitkár arra kérte az országokat, hogy 2040-ig hagyjanak fel a kőszén használatával.

„Az üvegházhatásból eredő kibocsátások nőnek. A globális hőmérséklet növekszik. A bolygó nemsokára eljut arra a pontra, ahonnan a klímakáosz már megállíthatatlan” – mondta Guterres, és hozzátette, hogy a világ egy autópályán halad a klímapokol felé, és a lábunk a gázt tapossa- írta a Telex.

Ezt is ajánljuk:

A károk és veszteségek finanszírozási kérdése az egyiptomi klímacsúcsot is felforralhatja

Záródik az ablak a biztonságosabb éghajlati jövő előtt – hamarosan kezdődik az ENSZ klímacsúcs

ENSZ-főtitkár: Éppen elveszítjük az életünkért folytatott küzdelmet

USA: Kína is fizessen a globális környezetszennyezésért

 

Kapcsolódó anyagok:

Megnyílt a COP27 Sarm-es-Sejkben

Olvadóban az UNESCO jeges világörökségi helyszínei

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás