Hirdetés

Rendkívül nagy összegű, összesen 312,5 milliárdnyi uniós forrást tartalmaz az a friss kormányhatározat, amely a Balaton átfogó fejlesztését célozza és amelyből 288 milliárd forintot a 2014-2020-as uniós ciklus terhére kíván elkölteni a kormány.

A határozat megjelenésével egy időben jelentették be Balatonfüreden a programot, amelyet történelmi jelentőségűnek nevezett a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke. Ez érthető is, hiszen a rendszerváltás óta nem volt még példa arra, hogy dedikált forrást is rendeltek volna az üdülőrégió stratégiai céljainak megvalósításához. Érdemes megjegyezni, hogy friss összesítés szerint a 2007-2013-as uniós ciklusban, valamennyi önkormányzati, vállalkozói és civil támogatást is beleértve, összesen 230 milliárd forint jutott a balatoni régió fejlesztéseire, tehát most ehhez képest közel 60 milliárdos emelkedés várható.

 A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg az 1821/2015. (XI. 12.) számú kormányhatározat "a Balaton Területfejlesztési Koncepció (2014-2030) és a Balaton Területfejlesztési Stratégiai Program elfogadásáról, valamint a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén a 2014-2020-as uniós és hazai forrásokból megvalósuló beruházásokról" címmel.

Ennek első melléklete hét fejlesztési célhoz kapcsolódóan részletesen tartalmazza a megvalósítani kívánt projekteket (célokat) és amelyekre összesen 288 milliárd forintnyi forrást rendeltek hozzá az egyes Operatív Programokból. Mivel a pénzfelhasználás jellemzően 85-15%-os forrásszerkezet valósul meg, ezért ez azt jelenti, hogy a 288 milliárdos keretből közel 245 milliárdot tényleges uniós pénzből költünk majd el a magyar tenger körüli projektekre, átfogó fejlesztésekre.

A program az alábbi célokra rendel forrásokat:

Turisztikai fejlesztések: 26,7 milliárd forint

Gazdaság és innováció: 25,2 milliárd forint

Egészséges Balaton termékek: 17,8 milliárd forint

Vízminőség és vízbiztonság: 59,2 milliárd forint. Itt messze a legnagyobb, 35 milliárdos keretösszegű lesz "A balatoni vízkészlet fenntartható gazdálkodásának, vízhasználatának javítása, a szükséges infrastrukturális feltételek biztosításával" nevű átfogó cél.

Közlekedés: 95,5 milliárd forint. Itt különösen nagy keretösszeget, 44 milliárdot irányoz elő a határozat a "Szántód-Kőröshegy-Balatonszentgyörgy vasút vonalszakasz felújítása" projektre és további 25 milliárdos keret áll rendelkezésre az "Elektromos vasúti kör kiépítése és központi forgalomirányítás megvalósítása a Balaton körül" cél érdekében. További 9 milliárdos keret szerepel az alábbi táblázatban a "710. sz. út (leendő M8 autópálya) Balatonkenese-M7 közötti elmaradt kb. 3 km pályaszakasz megépítése, autópálya csomóponttal" című projektre.

Területfejlesztés: 31,56 milliárd forint

Humánerőforrás fejlesztések: 32 milliárd forint

Érdemes kiemelni, hogy a 288 milliárdos elkülönített keret a Balaton körüli projektekre jelentősnek mondható, hiszen a 2014-2020-as ciklusra összesen kb. 7800 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre minden fejlesztési célra, azaz ennek 3,7%-áról hozott most döntést a kormány. Ráadásul ez a döntés – ahogy az az alábbi táblázatokból látszik – összesen 6 Operatív Program (GINOP, IKOP, KEHOP, VP, TOP, EFOP) következő évekbeli forrásfelhasználási szerkezetét érinti kisebb-nagyobb mértékben. Legnagyobb mértékben a most rögzített közlekedési projektek érintik az erre a célra szolgáló országos IKOP keretet, és éppen emiatt a kormányhatározat azt is előírja, hogy meg kell vizsgálni az Operatív Program módosításának kérdését is (közben pedig a közlekedési projektek indikatív listájára fel kell venni az "M8-M7 összekötése a 710. sz. főút nyomvonalán" című fejlesztést.

TOVÁBBI RÉSZLETEK >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás