Hirdetés

Legkevesebb 300.000 gyermek, akár 5 éves is, napi 8-10 órát dolgozik iskola helyett aranybányákban. 15 millió ember dolgozik világszerte kisméretű bányában, nem megfelelő munkakörnyezetben: védőfelszerelés nélkül, mérgező gázokat lélegezve, tűző napon, folyamatos életveszélyben. Megszületett a végső szabályozás a konfliktusos ásványok kapcsán, hogy megállítsa azon fegyveres csoportok pénzelését a fejlődő országokban, amelyeknek ón, tantál, nióbium és arany bányákból származnak bevételeik.

Az Európai Bizottság rendelettervezetének célja az EU-ba importált ásványok és fémek felelős forrásból származásának biztosítása.
Nagy lépésnek tartja Cecilia Malmström, az EU kereskedelmi biztosa a szabály meghozatalát, amely alapjául szolgál a bányászatból pénzelt, az alapvető emberi jogok megsértése és a fegyveres konfliktusok elleni erőfeszítéseknek. Már a nyár közepén készen voltak a szabályozás fő elemei, ezt követően az Európai Parlament és a Tanács véglegesítették a rendeletet. A fő eldöntendő kérdés az volt, hogyan és mikortól vezessék be az Európai Uniós importőrök körében.

A végleges döntés szerint az importált ón, tantál, nióbium és arany több mint 95%-a felelős forrásból kell, hogy érkezzen az Európai Unióba. A szabályozás 2021. január elsejével lép életbe.

Ez idő alatt azon fognak dolgozni, hogy megbizonyosodjanak, minden feltétel adott az uniós szintű végrehajtáshoz. Kísérő intézkedéseket is bevezetnek, amelyek támogatják az érintett importőröket, főleg a KKV szektorban tevékenykedő vállalatokat. Az intézkedést egy sor fejlesztés támogatja, és olyan külpolitikai lépéseket tesznek, amelyek növelik a szabályozás hatékonyságát.

Magyarországon ezidáig főleg civil kezdeményezésekkel próbálták elérni a fairtrade minősítésű arany hazai használatának bevezetését. A múlt hónapban indult útjára a Nofilter Gold kampány. A nevéből is kiderül, hogy az aranyról szól kendőzetlenül. A kampány célja, hogy minél szélesebb körben ismerjék meg és alakuljon ki az igény fair trade tanúsítással rendelkező arany vásárlására.

A Védegylet a fair trade mozgalom egyik kiemelkedő szervezeteként fontosnak tartotta, hogy kiemelt figyelmet szenteljen a “konfliktusos-ásványoknak” azon belül is az aranynak. A csillogó aranyat nem ritkán gyermekkezek bányásszák ki: legkevesebb 300 000 gyermek, akár 5 éves is, napi 8-10 órát dolgozik iskola helyett aranybányákban. 15 millió ember dolgozik világszerte kisméretű bányában, nem megfelelő munkakörnyezetben: védőfelszerelés nélkül, mérgező gázokat lélegezve, tűző napon, folyamatos életveszélyben a robbantások és aknák miatt, mindezt úgy, hogy közben testileg, lelkileg kizsákmányolják őket és jogfosztottan élik le az életük.
A Nofilter Gold erre a nem méltányolható helyzetre hívja fel a figyelmet és nem titkolt célja, hogy kialakítsa az igényt a fairtrade tanúsítással rendelkező arany vásárlására.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás