Hirdetés
greenfo/mti

A felhasznált ritkaföldfémek ára 700 százalékkal ment fel egy év leforgása alatt, ezért emeli az energiatakarékos izzók árát Európa két vezető gyártója, a német Osram és a holland Philips.

A gyártók indoklása szerint ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy szeptember 1-jétől már csak a 40 wattos és az ez alatti teljesítményű hagyományos izzók lesznek forgalomban az Európai Unióban – a többit már kivonták -, az ok az, hogy nagyon megdrágultak a gyártáshoz szükséges nyersanyagok.

Az Osram szóvivője szerint a felhasznált ritkaföldfémek ára 700 százalékkal ment fel egy év leforgása alatt. Ezekből évente 160 ezer tonnát termelnek, 97 százalékot Kína állít elő, de korlátozza a kivitelt, ami árrobbanást okozott. A világban végbemenő technológiaváltás miatt jelentősen növekszik a kereslet, és ezért nem kizárt, hogy egyes ritkaföldfémekből akár hiány is lehet a következő években.

Az Osramnál 25 százalékig terjedő mértékben lesznek drágábbak az energiatakarékos izzók és fénycsövek, a Philipsnél 20-25 százalékos áremelés várható. Döntően a kereskedőktől függ, hogy az emelést áthárítják-e a fogyasztókra.

Lásd még: Kínosan pislákolnak a csodaégők

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás