Hirdetés

Az őzek párzási ideje, az üzekedés nagyjából július végét, augusztus elejét jelenti. A mostani hőségben viszont úgy tűnik, Somogyban a bakoknál alábbhagy a szerelem.

„Nagyon meleg van, csak hajnalban láttunk üzekedő őzeket, amikor még nem volt világos” – mondta a sonline.hu-nak Meiszterics János, a taksonyi Rákóczi vadásztársaság elnöke. Hozzátette: úgy látja, a nagy meleg miatt nem mozog a vad. Ha lehűlne a levegő, biztos lenne üzekedés is, de azt tapasztalják, hogy az őzhöz hasonlóan a szarvas és a vaddisznó is kevésbé mozog.

A párzási időszakban a bakok a külvilágot szinte teljesen figyelmen kívül hagyva, a földet szimatolva próbálják beazonosítani az ivarzó suták nyomát. A bakok kitartóan ostromolják a sutákat, majd több napon át tartó párzás következik. Ilyenkor a bak a sutát körbe-körbekergeti, amivel az aljnövényzetben úgynevezett „ördöggyűrű”, kör alakú, jellegzetes taposási nyom keletkezik.

Viszont ilyenkor is ugyanúgy fokozottan kell figyelni rájuk az utakon, hiszen a bakok ebben az időszakban csak a kiszemelt sutára és a vetélytársuk elűzésére figyelnek.

Nyitókép: wikipedia

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás