Hirdetés
greenfo/MTI

Tűz pusztít a boszniai Hutovo Blato nemzeti parkban Bosznia-Hercegovina déli részén, a helyi tűzoltóság szerint a lángok már a természetvédelmi terület csaknem 80 százalékára terjedtek ki. A park őrei már hónapok óta nem kaptak fizetést.

A tegnapelőtt ismeretlen okból keletkezett tűz oltását éjszaka is folytatták, de a tűzoltók nem minden tűzfészekhez tudnak hozzáférni az adriai partoktól alig 15 kilométerre fekvő nemzeti parkban.  Nikola Zovko, a nemzeti park igazgatója szerint egyelőre nem ismeretes a tűz oka, de feltételezések szerint emberi tényező is közrejátszhatott a pusztításban.

Mint a helyi médiában emlékeztetett arra, hogy a park őrei már hónapok óta nem kaptak fizetést, s az igazgatóság nem jutott pénzforrásokhoz sem állami, sem nemzetközi forrásokhoz.

A hivatalosan 1995-ben alapított nemzeti park teljes területe közel 7400 hektár, ebből 1580 hektárt borít víz. A vízes élőhelyeiről ismert Hutovo Blato az egyik legjelentősebb európai természetvédelmi terület és költözőmadár-rezervátum, amely közel 160 madárfajnak és 600 növényfajnak ad otthont.  A Mostartól közel 30 kilométerre lévő nemzeti parkot a Deransko-tó és a Krupa folyó között elterülő hutovoi mocsárterületen alakították ki.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás