A rovat kizárólagos támogatója

A 21. században sokat fejlődött az ipar, így az élelmiszeripar is. Sajnos inkább beszélünk egy rossz irányról, így egyre több allergia és ételintolerancia jelent meg. Nem véletlen, hogy az emberek elkezdték keresni a megoldást arra, hogy miként tudnak egészséges életet élni. Ez a mentalitás a hétköznapokban is megjelent, egyre többen választják a természetes alapanyagokat tartalmazó sminkeket, és vesznek olyan ételeket, amik a bio kategóriába sorolhatóak. Azonban mikor mondhatjuk valamire, hogy bio?

A bioélelmiszer azért értékesebb, mert nem tartalmaz káros adalékanyagokat és vegyszereket. Ráadásul tele van mikroelemekkel, vitaminokkal és antioxidánsokkal. Azért, hogy mindez a testünkbe kerüljön az kell, hogy a gazdák rendszeres visszajuttassák a talajba. Itt jön a képbe a biogazdálkodás.

Mitől bio a bio?

A biogazdálkodásnak négy alapelve van. Ezek kimondják, hogy az egészség a legfontosabb, viszont meg kell óvni a környezetet is. Nemcsak a termelési folyamatnál, hanem a termesztésinél is figyelni kell, az ültetéstől egészen az aratásig.

Természetes nem lehet bárkiből biogazda, mivel meg kell felelni az Európai Unió által előírt jogszabályoknak, amik részletesen határozzák meg, hogy mi alapján nevezhető egy termék bionak. Fontos tisztában lenni azzal, hogy milyenek a termékek, mivel sokan hajlamosak arra gondolni, hogy egy ökológiai gazdálkodásból származó alma például kisebb az átlagosnál, ráadásul kukacos. Ezt azzal magyarázzák, hogy ezek nem végezhetnek kártevőirtást. Ez a feltételezés hamis és alaptalan. Ma már mindenhol el kell intézni a kártevőket, azonban ezt olyan anyagokkal is el lehet intézni, amik nem veszélyesek a környezetre vagy a fogyasztóra. 

Eleinte talán külföldön indult el a biotermékek fogyasztása, azonban hamar megjelent hazánkban is. Ma már azok is szívesen fogyasztják, akik az elején csak legyintettek. Nálunk jók az adottságok az ökológiai gazdálkodáshoz, bár sajnos ezt az emberek nem használják ki. Ennek az oka, hogy a lakosság nincsen megfelelően tájékoztatva az előnyeiről, és sokan nem tudják megfizetni az árakat sem. Mi eleinte közvetlenül a termelőtől történt a vásárlás, ma már megjelentek termelői piacok például Esztergomban, vagy Nyíregyházán. ezek a bevásárló közösségek gyakran rendelkeznek webáruházzal is, de van specifikus bio webáruház is, amelyek nem kötődnek egy-egy termelői közösséghez és országos szinten forgalmaznak bio termékeket. 

Honnan tudjuk, mi a bio?

Sokan kíváncsiak rá, hogy honnan fogják megismerni a bio élelmiszereket. Szerencsére ezt a folyamatot végig ellenőrzés alatt tartják, amiért Magyarországon két akkreditált ellenőrző szervezet a felelőt. Az egyik a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., a másik pedig a Hungária Öko Garancia Kft. A termékek csomagolásán mindig feltüntetik az egyik szervezet logóját, és biztosra mehetünk a vásárlás közben. Arra is figyeljünk, hogy a bio zöldségek és gyümölcsök külön legyenek tárolva, mivel a hagyományos termesztés során az élelmiszerek héjáról is átkerülhet növényvédő szer. 

A bio termékek előnye

Ha rávesszük magunkat, hogy csak megbízható helyen ellenőrzött bio ételeket együnk, akkor a következő előnyöket fogjuk élvezni.

  • Nem kell többé a vegyszerektől és az adalékanyagoktól félnünk, így a mérgezést is elkerülhetjük.
  • A biogazdálkodás egyet jelent a környezetbarát technikával, ezzel pedig a Földünket is védjük.
  • A hagyományos gazdálkodással szemben sokkal több ásványi anyag jut a szervezetünkben, a bio ételek tápértéke magasabb.
  • Az ételek jobb íze is garantált, újra élvezhetjük azt.
  • Nincsen több hidrogénezett zsír, így a szívbetegség kockázata is csökken.
  • Az organikus táplálkozás a terhesség alatt is segít, védi a magzatot és az anyukát is.

Ne várjunk tovább, próbáljuk ki a bio termékeket!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás